join

Ahad, 2 Mac 2014

to kak dayah

malam terakhir saya di kampung dan hari terakhir saya di seri malaysia temerloh.. aduihai sayunya...nye hati apakan daya.. sememangnya aku inginkan cahaya yang berada disana ,dengan suasana yang tidak sekali pun ku alpa.. namun masa amat memerlukan aku dan , aku memerlukan cahaya itu ..
hampir ke angka 12.00 tepat ..namun kerja-kerja ku masih banyak di atas meja penyelia ku .. sungguh aku kerdil dan sungguh aku terasa hina dengan mereka berpangkat besar dan berwawasan itu, namun itulah langkah aku yang pertama dalam mengenali erti dan suasana bekerja terima kasih buat mereka yang ku kasihi.. tiada memory yang indah disaat kita semua bersusah dan bersenang bersama.. itulah nilai-nilai yang ku dapat sepanjang berada disana.. 
pada 2 /12/13 ,tarikh dimana aku menjalankan latihan dan  untuk 3 bulan .. dan lokasi yang ku pilih adalah seri malaysia temerloh.. sememangnya tempat ini tidaklah segah seperti menara bekembar,dan  tidaklah segah menara  di peris.. ia adalah surga buat kami semua ,buat warga SMTML.. pengalaman pertama sekali ,ketika aku membuka langkah.. aku terkaku dan terkedu, kerana tidak seorang pun yang mengenali ku.. namun aku percaya pasti ada seseorang yang akan menjadi akrab dengan ku.. lantas aku melabuhkan diri ,menunggu seseorang memanggilku untuk menglaporkan diri...
seorang staf sedang mengdail number ,mungkin seseorang yang dia panggilkan itu adalah orang yang akan aku temui dalam beberapa minit nanti.. namun tidak sampai dalam masa 10 minit , lantas ku dengar ''jom masuk ke dalam dewan'' dan aku adalah orang yang ke tiga mendahului yang kedua pelajar masuk ,melangkah ke dewan berkenaan .. 
lantas beliau mengenal dirinya untuk kami,ber4 , '' selamat pagi ,dan assalamuilaikum.. nama saya nurul hidayah  , saya merupakan pegawai sumber manusia di hotel seri malaysia nie.. dan seterusnya aku melangkah ke sisi seterusnya dan aku mengenali semua staf dan pelajar prektikal di tempat berkenaan ..
selesai upacara  berkenalan ,aku ditempatkan bersamanya kerana subjek aku  ,pembantutabir dan di peringkat diploma aku merupakan exekutif sistem .. namun aku melaluinya bersama insan yang ku kenal tadi, (kak dayah) ros!.. harini saya nak awak  buat fileling  laa.. sebab  tak ada kerja sangat jadi awak buat la fileling nie dulu.. lantas aku mencapai satu persatu file.. di atas raknya...
... sejak dari situ aku mengenalinya ,cara dia.. dan mula pahami dia.. tq kak dayah..
semoga hubungan kita semua takkan terpadam sejak dari pertemuan nie juga. :)
 dia lah yang paling happy sekali.. aku memang seseorang yang gila-gila orangnya.. tapi bila jumpa dia.. oh mak dahsyatnya... bila kedua-dua bertemu.. comfm akan gelak dulu .. tula pengakhiran kami.. terlalu banyak padaku .. benda yang tak boleh aku lupakan haah.. dia nie siap beli satu produk nie sebab utama ,dia nak kurus.. hihih ( jgn mara kak)  tapi yang membuatkan saya heran nie.. dia asyik makan benda yang banyak minyak tapu.. hurmmm dan memakan kentang .. untuk makluman dia '' isi kentang boleh memudaratkan kenser payu udara da pangkal rahim.. jika kita sedar sudah ramai penghidapnya menderita .. kerana faktor pemakanan kita'' kak ros , bukan doktor  tapi nei la pandangan dari kakak ,rakan ros , kakaknya merupakan pakar bedah , tak silap dia pernah membuat oprestion ke atas dian irdawati.. namun oleh kerana dia terlalu terasa  ramai yang tidak tahu tentang isu ini.. dia telah meninggalkan dunia kedoktoran dan mula membuat ceramah terbuka kepada wanita-wanita ,dan mula menjual satu produk kursus utk wanita.. jadi jarang2 la yea makan kentang ... mungkin  satu harini nanti ros akan bge tau dia ge serang SMTML sebab diorg suka mkn kentang hihih..


to kak baytie

setibanya aku di dalam pejabat ,penyelia aku.. pintu bilik kak dayah dibuka setelah ku lihat ,seseorang datang mencarinya namun ,aku hanya menjawab bahawa di telah keluar ,kemungkinan tengah berurusan dengan orang , lantas aku mula rapat dengan kak nor baytie nie sejak dia kerap datang dan menegur aku yang hanya duduk dan membuat kerja.. tapi kak baytie suka lagu korea .. haaah!! tue dia .. sejak dari bab korea nie lah aku bersamanya agak rapat .. disamping tue pula  dia nei suka senyum , teringat pula kata arwah wan aku dulu..''orang senyum nie bukan juga dia meminati kita, kadang-kadang dia senyum tanda dia  tahu yang kita sedang membuat dia ketawa..''  semakin hari semakin la rapat antara kami .. '' ros kak dayah ada ..urmmm tak ada pun... kenapa kak?? soalan ku  besok  saya mod .. besok awak teman kan boleh... bawaklah baju ..  bermulalah di situ.. kisah diari anak watan. blogspot hurmmmm... dengan kak baytie ku .. hanyalah biasa-biasa aku pun tak tau kenapa mudah rapat.. mungkin juga aku nie peramah barang kali cecehh... ayat  zaman berapa tah aku guna..tapi betul dimana jea aku pergi mestilah ada kawan .. tapi awas ros.. orang macam kau nie 10 kebaikkan 10  tula org lipat haaa tue pesan seseorang  teman ku... terima kasih kak sebab bagi spgeti , ros tak bole makan benda pelik2 ,antaranya benda pelik2 yg ros cakapkan nie  makanan org luar laa.. italian tue smua london tue semua .. x bole sebabnya pelik..hihihi klau dengan roomet ros dulu , ros selalu makan berasingnya sebab dia suka masak masak alat barat , ros pula masak cara kampung biasa jea , asalkan lauk sambal tempoyak , berulamkan ikan bilis haah.. ok chantik da ..
kak, tq sebab selalu tolong ros  hahaha... 

to kak asmiraaaa...olalalala kak miraaaa korea :)

haah! dia nie la yang , call kak dayah masa kami datang ke hotel ... dia nie namanya kak asmira , so ros panggil jea kak asmkore , dia paling havoc di depan hahaha... tak adalah ros gurau jela... dia yang paling ceria..disitu  dan paling rapat dengan my bos mereka adalah pop havoc... gitu.. haha 
matilah kau ros andai kak mira kau cekik... :P 
haah.. dia taklah beberapa kerap ,semacm kak baytie nie.. dia nie time lunch hours jea aku jumpa ..maklumlah aku duduk dalam pejabt dan dia pula  di kuanter depan uh haah... jadi bila time rehat , mula la mengusik dia , dan paling tak boleh blarh tue .. hah time tue ros temankan kak baytie, biasanya ros tak lah terasa seram dan takut sangat .. tapi taktau la masa tue , dye usik ros call bilik ros dan cakap nak tawe




l ,buat suara seram.. selalu tue 
ros nie berhati kering sikit , taktau la time tue tetiba merasa bagaikan naik wehh bulu roma arjuna beta hahaha .. apa-apa pun kak mira memang havoc dan paling best ,paling happy good lucky.. dia memang best .. tq kak mira