join

Khamis, 30 Mei 2013

apa yang terjadi dengan game jdt vs pahang fc

dengan semangat den berkoba2 nak tau ..hal sebenarnya apa sudah jadi sampai separuh masa pertama ,kelibat peyokong dari kedua-dua pihak makin menjadi-jadi
sampai peyokong jdt ada yang di baling batu..hal ini mengakibatkan peyokong lawan makin berang.. kalau gejala sedemikian  saya rasa ,sekiranya pganjur buat perlawanan tertutup menangis airmata darah .. sebab dah perlunya peyokong lagi.. tapi kesanya kepada pemain ..dan negara
sikit pun tidak ada rasa penghargaan.. namun saya dapati luahan dari penyokong jdt  yang nyaris kepalanya terkena objek tajam yang di baling .. namun sikapnya membuat saya naik api 
dia ,menghina tempat kebanggaan ku tumpahnya darah saya dilahirkan   
sedih ,bila nama pahang dijadi bahan padahal dia .. tempat dimana orang2 yang membaling itu sahaja.. kepada yang berkenaan kalau ia pun nak marah janganlah sampai macam tue, pahang tempat bukan orang baling awak tue..  saya memohon maaf bagi rakyat pahang meskipun xpernah datang tgok game pahang kat tb dah cukup mjerit untuk pahang


Khamis, 23 Mei 2013

melahirkan anak-anak orang asli yang berjaya dan kreatif

selamat malam,kepada semua pembaca-pembaca yang ku hormati, malam nie saya nak bercerita,tentang bagaimana nak mendapatkan peluang kerja ,bagi kakak-kakak ,abang-abang,yang duduk dirumah,jom mulakan hari anda dengan membuat modal,secara logiknya saya pun sedang berlajar ,dan memang memerlukan sejumlah wang /duit yang banyak,tapi kena pandai ,bahagikan semua tue dengan buat 4time ,and buat kerja-kerja yang boleh mendatangkan hasil.. oke jom kita kongsikan
saya ada berjumpa dengan seseorang yang lansung tidak mempunyai sijil /dari badan kemahiran/atau dari universiti-universiti yang diaktiraf . dia hanya membuat bantal dengan   mengunakan kekabu,yang dia jemur dan sarung bantal buatannya sendiri. selepas dari itu dia juga , bangun subuh pagi ,bagi membuat nasi lemak menjual kuih ..  dan sekarang dia dah pun membuka sebuah kilang untuk membuat batik,dan membuat bantal .mungkin kepada-kepada yang berminat dengan seni juga . bagi lelaki meskipun anda tidak mempunyai kemahiran dalam membuat ,bakul rotan ,kenapa insan yang boleh pergi jauh ini ,boleh melakukan ,hanya keran faktor hidupnya,atau dia juga terpaksa ,jom saya kongsikan kisah ini, dia merupakan pakcik saya ,orang cakap ,bila tak masuk ke sekolah satu huruf pun tak kenal betul tak, dia pula selamat bergelar anggota polis.. dan ada kalanya beliau .

mempunyai masa yang lapang ,tidak ketinggalan dalam menjalankan aktiviti ,meretas bukit bakau,hutan rimba. kata orang bila dah senang mungkin dah lupa dengan resam yang lama kan,bagi dia itu hanyalah alasan. nak berjaya.. dia selalu menasihati saya,katanya,adat kita sebenarnya adalah sebuah kaum yang paling unik ,antaranya kan segala-gala hasil hutan ,semua kita tau ,dan apa hukum hakamnya hutan,apa pantang ,larangnya .hanya kaum kita jea tau,jadi rugi jika kita tidak ,menggunakan keunikkan itu...
saya dari kaum asli temuan,dan berbahasa melayu asli,percakapan saya pun seakan sama dengan melayu ,asli (melayu kampung)  dan kini sedang ingin menamatkan diploma dari jurusan kemahiran,
berasal dari lanchang,mempunyai 3 orang saudara termasuk saya(penulis)  bangsa saya nie ,terkenal dengan membuat ,atau menciptakan sumpit ,ok alat sumpit nie sejenis alat yang boleh ,menembak ,dengan bahan beracun,orang saya nie masih mengamalkan lah dengan tradisi bersewang,bersewang nie juga adalah ,salah satu acara berjampi,dan adakalanya hanya sebagai acara pertunjukkan .sahaja.
 saya berbangga dengan orang-orang asli,meskipun hak mereka di tindas ,namun mereka bangun ,melawan menunjukkan kebenaran. yang mereka penduduk awal di dunia. saya
juga berharap ,agar saya dapat membantu dan membela sebagai anggota sukarelawan bagi membantu anak-anak orang asli juga jika berkesempatan.

Selasa, 21 Mei 2013

clon patah seribu .

hye,selamat petang kepada my cek pengview, petang yang dingin.ohhwhy... i tell u 
petang yang sangat sedingin2 dalam life ,suka citanya saya nak mengatakan ..
sedih teramat sangat,hanya berdengdangkan lagu dari nyanyian shila amzah ,yes bila sebut nama shila jea,ofcoz kamu,kamu,kamu ingat patah seribu right... dikesempatan nie juga saya ,memang peminat shila pun,sebelum megoyak lebih jauh  mai kita bercerita sikit
:) saya teringgin nak ada suara merdu macam shila,
dan saya teringin nak ada bakat macam dye.. berjaya dalam negara hingga sampai ke negeri china... cakap pasal china saya suka masa dye perform di sana zhing fo yang. tak silap lagu dye nyanyikan . but bentuk badan macam batang pisang nie kan,manalah mungkin haha..

ok cukup..cukup lah.. kembanglak hidung kak shila amzah yang baca entre nie nanti kan :)
kepada kak shila maaf yea :).
bila saya dengar lagu patah seribu,yeah! memang kena dengan jiwa terasa sangat terlalu sedih,hanya tuhan yang tau,hanya tuhan yang dapat baca hati saya sakit,hati saya lemas..
tapi bila saya tuliskan di facebook orang sangka ,saya putus cinta, sebnarnya takpayh lah nak  sakit hati klau di facebook tue ,lupakan jela. saya nie jenisnya suka berkawan tapi bila kawan saya sendiri buat sya ,sakit hati .. maka dengan bangganya dye berjaya buat hantu marah saya naik,so bila saya marah ,dye kan taau dan dapat tengok dan berjaya buat hantu marah saya ,memaki dye.. akibatnya.. dye pandai . so segala status sya ...saya memang suka berbahasa dan berbahas serta berkias,sebab itulah diri saya.. 
dye cakap saya baik,yes i no that ,u no because why ,seseorang yang saya sayang lah yang membuatkan saya nak jadi dirinya ,meskipun dia da pergi ,tetapi dalam diri saya ,i want apa yang dia buat sampaikan orang lain terpingga-pingga ..tapi saya rasa ,saya lah yang mampu dan dapat mewatakkan dirinya,meskipun sahabatnya adalah musuh ,tetapi dye tetap menghulurkan tangan disaat sahabatnya jatuh ,dan ingin saya cakap dye tak pernah sekali pun menyalahkan orang,sebaliknya ,diri dye sendiri yang dye persalahkan.itulah sikap dye yang saya banggakan... meskipun cara kehidupan saya dulu ,penuh dengan pukulan sayang dan kasihnya,mungkin dia percaya dia membantuk saya dengan didikkan macam tue,oleh kerana faktor sekarang ..faktor sosial yang mempengaruhi anak remaja semakin kian melarat. saya percaya dan yakin... sahabat itu indah kalau saya betul-betul mengenalnya,meskipun dia berkata,hidup tanpa kawan ,sama juga makan kenyang meskipun  dengan nasi kosong.


Jumaat, 17 Mei 2013

.. thanks for everthing" yeah.

andainya.. aku pernah menyingung perasaan kamu,aku mohon maaf.
dan andainya ,aku ini pernah menyusahkan kamu.. aku mohon maafkan, aku.
tapi,sampai saat kamu sentiasa lari dari aku ,seperti aku sedang bersalah,dan persalah ,adakah aku yang tersilap atau terlepas, aku ingin memohon maaf jika semua itu perbuatan  ,yang aku  dah lakukan... kerana aku lupa terlupa yang ,aku bersalah .. 
tidak mengapa ,kalau sebab aku bersabar dengan ujian ini.. aku memang selalu bergini terima kasih ,kerana kamu sentiasa menyadarkan aku.
mungkin kamu,tidak pernah tahu,yang aku menyayangi mu.. meskipun cita-cita yang datang itu ,tidak dapat aku ,berikan untuk mu,namun aku berusaha memberi yang terbaik! .
untuk ,gembirakan hati mu, tapi aku langsung tidak menduganya yang kamu dah khianati hati ku,kamu dah lukakan hatiku... namun aku sentiasa bersabar."god still loving me in here."
sedihnya ,hatiku saat ini namun apa yang boleh aku kongsikan ,hanyalaah dengan tulisan di dalam entre pada pagi ini,mataku langsung tidak akan tertutup selagi malam tidak menjelma ,bergitu juga hatiku ini.. tidak akan datang dengan sebuah payung yang tidak ada talinya lagi,untuk kali ini aku hanya mamp berserah..berserah semoga doa ku sentiasa dalam pandangan darinya ,semoga mimpiku terlaksana oleh kuasanya . 

Sabtu, 11 Mei 2013

inginkan feysen??... masalah bentuk badan??.. mai kita cuba

hye berjumpa lagi kita  .. saya nak kongsi2 sikit feysen2 yang selalu saya  gayakan.selalu kawan-kawan bertanya wey-wey asal kau tak pernah pakai macam nie 
saya jawap: malas lah nanti orang kata apa pulakkan kalau pakai cantik,
saya ,memang seseorang yang kuat ,merendah diri huh! . tapi ada orang cakap saya sangat comel huh! pujian jea, dengan sebenarnya saya ,suka mencuba sesuatu yang baharu excly .fysen bergaya sana sini ,mak saya selalu pesan bergaya macam orang ada duit ,huaaah, cita-cita konon2 nak jadi modeling konon.. konon haha tapi saya selesa bentuk badan serupa bantal hahaha.. sebab selalu mendapat pujian awak omel.. :)
from awsome , ofcoz lah kan dari seseorang yang teristimewa kalau tak dari yg ter...ter..ter memang tak dapat huhuh .ok dah banyak sangat bebelan mak joyah nie haah.mesti ,penyakit utama kepada wanita- wanita  yang comel diluar sana , apa kata bergaya macam saya huuuh ceaaa.. sebenarnya tak susah , anda perlu yakin.. keyakinan tu mampu membuat anda nampak ayu, manis... tak perlu make up anda boleh '.
ok sebagai pengalaman  dari saya, saya tak suka make up, dan saya tak suka gincu,dan saya tak suka muka saya di dedat dengan bedak yang cecair tue ,sory to say ,myface is very important  ,saya sukakan wajah yang sangat nampak semula jadi  ,xpe kalau inginkan muka bermake up,tapi jangan terlalu make over,... jom kita sesuaikan wajah dan bentuk badan kita dengan pemakaian yang mengikut gaya terkini ... 
  badan yang bulat ,dia agak sesuai mengayakan pemakaian  yang agak tampak terang ,atau lebih sesuai dengan muka yang bulat ,jom zarzzz bersama saya :

 ok,jom cuba gaya macam mana yang sesuai dengan diri kita, kepada yang terlalu kurus ,elakkan memakai seluar jeans or seluar bikini  yang nampak log dengan anda , tapi cuba lah memakai seluar  yang  jens keras nie ,ia memang agak comel kalau anda padankan dengan pelbagai jenis kasut , ingat bergaya itu satu pencubaan , dan kepada yang bulat u all pun mampu bergaya ,haah jangan rasa rendah diri cubalah dan cuba jangan ,
sebenarnya ,ramai orang cakap dari yang bertudung berubah sejak dok tau hal bergaya jea,sebenarnya bukan salah dah tau tip bergaya , ia terpulang pada tuan badan,ingat ya..bergaya bukan racun..bergaya 
 itu modal si human untuk berkeyakinan, mejoriti si gadis inginkan nampak lebih anggun kan,tapi masalah bergaya itu terhad .ooo nononnoon silap
jangan bersangka macam tue , setiap kekurangan ada kelebihanya juga percayalah pasti ada ,jua diseblik kekurangan tue 
sesuaikan gaya anda dengan keadaan, pasti , setiap langkah anda berjalan penuh dengan keyakinan dan pasti lebih terasa indahnya nikmat ini,dan  ..bergaya bukan hanya berfysen dengan dress ayuh.. kepada pembaca ku! 
 
saya ,ada untuk bergaya! untuk muslimah ... tak hilang ,kita tak perlu membeli baju2 pada harga di bawah kemampuan kita tue ,tapi beli lah dengan harga yang kita mampu sahaja, ingat keluarlah dari masalah malu,dan kurang berkyakinan anda ..itu lebih penting!..
pada saya ,fesyen adalah satu  corak, dalam kehidupan tanpa  ini ,setiap insan rasanya tidak ,akan hadir dengan bersemangat, kadang2 saya pun ingin nak baju2 yang cantik2 bila saya fikirkan balik ,huh,xperlu saya dah dapat semua itu.

jom baca lelaki dan wanita wajib baca

hye.. selamat malam kepada pengview2 setia diari anak watan ,ok sebelum saya meneruskan bercerita dengan panjang lebar lagi , why lelaki mesti nak tahu topic nie .. ok jom server2 sikit kenapa ... mai sini ceq nak habak kan sat  lelaki dan jerawat oitt lelaki dan kulit berminyak. boyfriend or grilfriend dengar... dengar... dengar..

salah satu faktor kenapa masih kulit berminyak,sedangkan dah pelbagai2 prodak dah try kan awat ,muka berminyak lagi ,ok tak perlu rungsing lagi kali ini saya ,dengan berbangga nya ,akan mendedahkan isu  muka berminyak.: salah satu faktor anda lebih terdedah dengan zoon yang sangat panas.. jadi  ok , sebenarnya Punca sebenar atau sebab-sebab hiperhidrosis tidak diketahui. Terdapat banyak kelenjar peluh diedarkan seluruh badan. Kelenjar peluh eccrine menghasilkan larutan garam yang lemah dan paling banyak . adalah petua dari orang tua-tua pada zaman nenek saya dulu ,dan masih ada lagi di amalkan oleh saya kini, penah jumpa tak daun sirih... so extrak daun sirih bukan sahaja untuk wanita, malah ia juga untuk muka dan masalah muka lelaki pun ,mengalaminya .pertama : ambik daun sirih ,kemudian rebus dua atau lebih ,rebus hingga daun menjadi layu, dan biarkan selama 5 minit ,dan selepas itu , titikkan daun sirih itu sehingga halus ,kemudian cuba sapu ke muka.hingga ke leher anda . ulangi setiap malam menjelma ,ok sebab apa malam kena sapu???...

sebab siang ,kita lebih terdedah dengan sinaran matahari , di waktu pagi pun molek jika kita sedang bersantai tue , cuba-cuba lah buat.
 dan cubaan kedua pula : pernah kenal kan dengan buah epal hijau , di pasar raya kian melambak , ambik sebiji  dan cuba blande hingga halus, dan kemudian sapu ke muka ,amalkan selama 3,5 hari berturut2 .
faktor skala permakanan  juga terpengaruh ,dengan  muka anda percayalah  ,jika anda inginkan raut wajah yang cantik ,berbanyakkan meminum air kosong,dan kurangkan memakan makanan goreng  ia akan menambahkan lagi zat minyak dalam badan.
 PERHATIAN LELAKI MESTI TAHU: 

 lelaki sering tidur  megendap badan ke belakang betul...??? 
masalah anda tidur ,dengan salah mengakibatkan anda mengalami saluran sedut udara yang penuh dengan habuk ,seperti habuk-habuk kecil di persekitaran katil anda, untuk itu lebihkan cara tidur yang betul , kurangkan memakan ,makanan yang berminyak dan kurangkan dari terkena sinar matahari di jangka jam 12 hingga 2.00 kerana pancaran di waktu ini,menyebabkan keluarnya peluh2 berminyak . 
setakat disini sahaja tip-tip  dari saya,dan andainya salah atau tidak berhasil anda jangan risau ,ini semua tidak ,mendatangkan apa2 kesan ,cuba dulu ! ... kadang-kadang jenis kulit yang myebabkan kesan-kesan tidak mendatangkan hasil. cuba k jangan x cuba .

Khamis, 9 Mei 2013

tip-tip lelaki dan pasangan mesti tahu..jom ketahui


jom-kita sama-sama search ,pengalaman dan sekadar pekongsian ilmu ... oceh 
pada pagi2 nie saya terpikir macam mana nak tahu cara seseorang yang careing gitu
ohh, mungkin ada yang dah tak perlu nak tahu ,tapi 
misi dan topic kita pada harini mungkin wajib kena tahu,kepada setiap pasangan...
 apa yang perlu anda tahu...???
suka saya naikkan statement kita macam nie ,sebenarnya mungkin sekadar pekongsian sahaja , oke lelaki suka perempuan yang tak terlalu over,ada juga lelaki suka perempuan yang manja. betul kan ,ada sejenis tue mereka lebih suka pada seseorang yang sedarhana  hanya biasa-biasa. jea . 
tak salah jika ,kita ingin bergaya ,tapi jangan pula terlebih, apa yang penting ,ingin saya katakan ,lelaki suka pada seseorang yang agak simple.. bergaya , dan pandai manjaga diri. itu lebih penting .
dan ,saya lebih mengamati sikap2 yang ada pada si perempuan ...
perempuan dan rokok.. ok ada pasangan dye lebih tidak bertindak macam peladang sangat ,dan ada sesetengah dye lebih pentingkan kebersihan ... apa yang saya nak kongsikan ini ialah ,tidak semua perempuan mampu menerima pasangan mereka kaki rokok. dan yang paling tinggi berbanding  rokok ,perempuan juga pantang bau kaki ,kalau bau peluh mungkin dapat terima,nie kan pula bau kaki ... mood yang sesetengah ini akan mula dwon gila2 ajak lah ,pujuklah kemana2 pun tempat yang boleh diterima oleh teman wanita mu,kalau sesuatu tue buat  dye tgh mood down saya sarankan hantar jela dye balik ke rumah ...  10 dan 30 minit ok lah dye,
perempuan pantang...
lelaki ,suka luangkan masa kepada benda yang tak penting ,misalnya lepak dengan member,keluar dengan member,sebenarnya perempuan seseorang yang memerlukan perhatian ,mereka  lebih  kuat memerlukan perhatian 
lelaki pantang... 
dari apa yang saya lihat dan yang saya ,kaji dari pemerhatian ,lelaki nampak jea cool macam ,tak nampak apa2 respon ketika membawa bersama si dia bersiar2 dengan kawan2 dye,apa yang saya suka pertikaikan disini lelaki ,sukakan masa bersama berdua, golongan lelaki macam nie, dia di ketegorikan seseorang yang sangat romentik, dan mereka mudah cemburu....   
perempuan dan sopping mall, uh nie lebih atau biasanya lelaki naik pengsan kalau mereka tidak membuat spekulasi dengan kadar yang capat cegah kan jenis macam nie dan perempuan pun apa kurangnya ..
elakkan pasangan suka melepak di warung ,sambil layan bola sampai tak ingat dunia,last nak pergi kerja pun sampai bos ketuk pintu bilik..  peyakit yang ada pada pasangan memang, ada bukan sahaja penulis nie sendiri malah pembaca2 yang diluar pun harus dan perlu tahu... 
sekian untuk maklumat  kita pada pagi-pagi nie senyum untuk keamanan .