join

Khamis, 12 Disember 2013

merindui mereka yg selalu dekat di hatiku ...

huhuhu aku amat merindui mereka .. dah nak masuk sebulan aku di hotel seri malaysia temerloh
banyak pengalaman yang aku belajar. dan banyak proses yang perlu aku buat..
terima kasih kepada semua orang yang mendoakan aku sampai ke sini..
aku sangat merindui mereka hanya tuhan saja yang tahu .. aku merindui mereka..
banyak benda yang mampu merubah seseorang meskipun bukan dengan keadaan yang memaksa betul tak???...
2 bulan yang hampir tiba di sisiku.. aku menantinya dengan penuh sabar :) 
dan harini lama dah tak ketawa berdekah2 dengan diorg .huhuh.. akak rindu korang 

huhuh. nilah ragam diorg yg bt aku merindui mereka huhuh...  tak mampu aku ungkapkan susah senangku mereka sedia membantu tq! semua akak merindui kamu semua .. tiada apa kata yg mampu akak katakan korang memang hepening dan pening haha 

Shila Amzah - Masih Aku Cinta [OFFICIAL VIDEO]

Sabtu, 23 November 2013

moment about someone part 2

andainya aku bertanya padamu tentang bahagia dimana nilai setia ,
dimanakah punca cinta..
________________________________________________________
 huhu malam nie , penuh dengan jawapan kepada seseorang dan ini bukan sesalan kepada 
sesiapa , tetapi mungkin ini patut ada pada diri aku sejak berkurun mybe :) 
hanya mampu tersenyum yang terukir di bibir ..bertapa bahagianya aku kan .. 
mesti korang nak juga tau..  sebenarnya saya nak bagi tahu yang saya lah pencinta tanpa di undang hahaha.. thanks never2 lot2 to you..huhuh . kepada seseorang  cinta mungkin keperluan dan kepada saya cintalah satu kebahagian dalam hidup , tapi mungkin itu semua bukan milik saya
saya ,paham  dan wajib saya tersenyum seorang-seorang semoga saya paham ;)
mungkin saya dah membaung masa  saya selama nie.. tapi apa yang saya dapat .. hanyalah bayang-bayang.. dalam masa tue saya rugi ..sangat dengan masa-masa tue ..hai kalaulah masa dapat saya putarkan balik, tak adalah macam nie , serius menyesal  sangat-sangat 
 saya dah abaikan sesuatu yang penting dalam , dan satu hal lagi ,bukan nye  saya dapat apa-apa pun ,kalau dari dulu lagi ,mungkin saya tak menyesal  macam nie kan ..ermmm.. semalam sempat lagi berangan  terpikir pula bilalah aku nie nak sampai landon..huhuh kawan-kawan semua dah pergi tinggalkan aku hope ditahun-tahun akan datang landon aku akan terokai .. mybe kat sana lah tersimpannya surga buat aku.. huh perasaan lagilah nih hihih..
hoiuyyy.... landon oh landon dreem will come again ... lupakan semua nih fokus untuk 3 bulan akan datang ..menempuh segala cabaran .. hanya tuhan jelah yang akan besamaku..hanya alam jelah yang menerpa mimpi ku..dan semoga apa yang aku inginkan berjaya hendaknya ..
dalam moment about someone nih sekali lagi nak cakap ..saya berterima kasih , sebab dah xdapat sesuatu yang membahagiakan saya.. then impian tak menjadi kenyataan semoga ..dilandon akan saya temui siapahkah.. moga tercapai cita-cita ku melanjutkan pelajaran aku dekat sana.. hiuh... sebenarnya saya nervouse sangat2  cinta bukan segalanya- galanya 

Ahad, 17 November 2013

highland tower.. yang tak seram .. tapi real

mesti banyak bagi komen tentang tak best dengar tentang higland tower.. tapi apa yang saya ingin cuba kongsi sedikit sebanyak pasal .. yang saya lihat dari jauh.. sampai ke dalam mimpi.. mungkin ini yang anugerah tuhan berikan..  kepada saya dimana saya melihat sesuatu yang mungkin anda semua tidak percaya..
apa-apapun semua ini  anugerah tuhan kepada saya, tidak semua manusia mampu ternampak , betul kan??...  dengan rasa lafas syukur kepada tuhan.. sebagaimana post saya sebelum nie menceritakan tentang asal usul hesteria .. saya sekali lagi cuba beranikan diri untuk membawa bukti yang benar.. saya percaya segala visual yang dirakamkan oleh mikail andre dan para sahabatnya semua ,  ada kemungkinan berkaitan dengan mimpi saya..  sebelum ini ..saya hanya memerhati dari jauh.. pandangan yang kita lihat dengan mata kasar kita ..tempat yang diorang buat  real part tue . sememangnya diselubungi dengan satu kuasa hitam.. lalu ada satu tangisan yang meminta tolong lepaskan mereka, ok dari dasar  rakaman yang nizam n mikail  buat be perpact bro.. memang benar  disitu sudah saya nampak, dimana tempat-tempat tersebut di buat peyembahan black matel n sebagainya lah.. dan segala2 semua mimpi dari saya terjawap.. 
 saya buntu , bagaimana ingin membantu .. first saya tidak memeluk agama .. dan kedua saya ingin membantu melepaskan diri mereka diseksa dengan  agama sesat disitu.. apakah langkah yang pembaca semua dapat saya berikan .. 
saya menonton  traler filem tersebut dan cuba memejamkan mata saya.. .. ternyata di tempat sebut penuh harmoni dan  sangat2 menampakkan suasana kanak2  bermain buai .. saya cuma tersentuh..hati melihat keadaan berlaku.. apa-apa pun sebagai insan saya akan cuba mencari jalan terbaik..
 dan , sebagai moral kepada oranglah , senang sikit saya nak maksudkan nie..hurmmm .. 
andai kita jika tempat kita mereka masuk.. kita mesti baca surah nie ..n surah tue betul tak..
haaah.. nie saya nak cakapkan lagi .. pertama kali melangkah  , kita kena berenteraksi dengan mereka..  kena memintak  jangan main masuk jea.. tak kira lah kita di mana2 terkecuali lah bandar
nie klau korang nak  terpekik2 nak panggil nama kawan korang panggillah , tapi jangan ditempat2 yang sebegitu .. kerana sangat2 merbahaya lah.  biasanya  pertama kali melangkah .. perkataan 
(1)   saya nak buat kerja, jangan kacau .. jangan usik saya nak belajar
     (2)  jika   terasa ingin membuang air. kena minta .. anak nak mintak lalu 
(3) mereka pantang kita bercakap besar .                                        
dari apa yang saya lihat , dalam filem nie , banyak yang perlu di jadikan tauladan ..  thanks guy's sebab , buat reseach pasal highland tower.. tempat nie memang sangat teristimewa .. saya  dah nampak cahaya keindahan di tempat nie..   ramai yang bagi komen pasal filem nie.. 
biasa yang pertama kita lihat  komen2 yang negatif dulu, tapi   xpe semua tue pengalaman ..

Rabu, 13 November 2013

asal usul histeria

.... post yang agak revelen dikalangan student's right.. bila sebut pasal asrama .. mesti seram haaah  bagaikan nak  lari jea dari asrama betol ketidak??...
sama juga denga universiti / kolej . dan sebagainya.. kenapa mesti  kena histeria nie..
 sebagaimana  dalam surah-surah dari kawan saya ,  Muawizat adalah surah-surah yang terdiri daripada surah al-Ikhlas,al-Falaq dan an-Nas yang dibaca setiap hari baik sebelah pagi atau pada sebelah malam, selain hadis sahih Rasulullah s.a.w menyebut ayatul Qursi juga turut dibaca bagi menghindari kejahatan dan gangguan makhluk halus.  
 sejak kebelakangan nie... saya cuba membuat tesis saya sendiri  , why  .. tidak kira manusia nie  beragama lain-lain.. tapi setidak - tidaknya  cuba anda perhatikan kenapa  kebanyakkan  pelajar- pelajar melayu..
hermm ..ada yang berpendapat , ini merupakan ujian dari allah.. ish.. saya berpendapat lagi  .. jika  kita mampu mengatasinya orang yang kuat berpuasa ,dan sermpurna sembayangnye , why  tidak.. dan tidak sedikit pun mereka takut  ,kerana  sebab apa mereka tidak takut .. kerana allah telah menciptakan setiap apa yang terjadi , dan sudah tentu  ada cara dan jalan nye..  saya percaya dengan  kata-kata  seorang sahabat saya.  
pandangan masyarakat ,para sarjana menyifatkan histeria berlaku kerana manusia mengganggu tempat tinggal atau kawasan makhluk halus yang menyebabkan makhluk berkenaan ‘bertindak balas’ termasuk merasuk manusia.  artikal yang ini mungkin benar, kadang -kadang manusia nie terlalu make over,  kadang-kadang kita langsung tidak sedar  kejadian  berlaku  antarannya kita sering lupa.. dengan sekeliling kita  bahawa bukan kita seorang yang menaklukinya.. mereka juga  masih memerlukan  tempat.. jadi sebagaimana kita berenteraksi dengan sesama manusia kita juga  , perlu berenteraksi dengan mereka .. 
''Histeria dikatakan berpunca daripada gangguan emosi yang tidak terkawal yang berpunca daripada tekanan hidup, masalah rumah tangga, kepincangan masyarakat dipendam melampaui fikiran yang mana ketika itu syaitan mengambil tempat dan menyerang otak manusia. Ketika itu otak lemah dan jadi histeria.''
dan rujukkan dari perubatan islam juga :Berikut disenaraikan sebab-sebab berlaku kejadian histeria mengikut pengalaman penulis:   http://zainizainal.blogspot.com

1. Jin marah atau berdendam  selepas ‘kediamannya’ diganggu atau dirampas manusia. Contohnya kawasan itu dibuat bangunan atau kawasan sekolah.

(Contoh Kes : Histeria di SMK Tg.Lumpur, Kuantan, Pahang)

2. Jauh daripada mentaati perintah Allah terutamanya apabila dengan sengaja meninggalkan solat.

3. Menganggu atau menceroboh kawasan jin seperti membuang air kecil di tempat tidur atau tempat tinggal makhluk tersebut.

(Contoh Kes : Histeria di SMK Paya Pulai, Temerloh, Pahang)

4. Membuat bising yang keterlaluan sehingga mengganggu lena makhluk tersebut.

(Contoh Kes : Histeria di SMK Paya Pulai, Temerloh, Pahang)
5. Membuang merata-rata pad bagi perempuan yang datang haid di tandas asrama atau sekolah menyebabkan suasana yang kotor dan sebagainya.
(Contoh Kes : Asrama Kejururawatan Hospital Kuala Lumpur)
6. Adanya majlis-majlis yang melanggar hukum syarak seperti nyanyian yang melalaikan.
7. Berlaku ‘breakdown’ pada perasaan danjiwa seseorang disebabkan masalah tekanan belajar atau kerja yang terlalu tinggi menyebabkan jin mudah merasuk ke dalam badan.
(Contoh Kes : SBPI Gombak, Selangor)
8. Kelemahan individu yang terlalu sangat takut secara tidak boleh dikawal sehingga memudahkan gejala makhluk halus menganggu hingga terjadinya hysteria.
(Contoh Kes : IPG KPM Durian Daun Melaka)
 kesimpulan dari fenomena kejadian:

Berdasarkan kupasan histeria di atas, maka benarlah sememangnya wujud fenomena histeria akibat rasukan jin. Kejadian histeria ini pada kebiasaanya berlaku di sekolah agama atau asrama yang ramai pelajar melayu atau Islam, jarang kedengaran berlaku di sekolah cina atau india. Oleh sebab itu bagi mengelak kejadian histeria ini, adalah dinasihatkan bagi kita untuk mempertingkatkan keimanan, memperbanyakan solat dan amalan sunat yang lain, selalu membaca al-Quran dan sebagainya.
 Doa tersebut berbunyi’ ”Wahai bumi, tuhanku dan tuhanmu sama iaitu Allah, aku mohon perlindungan Allah daripada kejahatanmu dan kejahatan yang keluar darimu, dan kejahatan yang turun atasmu, kejahatan yang melata atasmu seperti binatang berbisa dan makhluk halus yang mendiami tempat ini serta keturunan-keturunan mereka”.
doa yang di berikan :
1.      Al-Fatihah
2.      Ayatul Kursi
3.      Al-Muawizat (Al-Ikhlas/Al-Falaq/An-Nas)


 p/s : saya selaku penulis diarianakwatan , ingin memohon maaf jika entre saya agak kekurangan terima kasih kerana membaca ,  dan jadikan setiap yang terjadi sebagai tauladan dalam hidup . :)

Isnin, 11 November 2013

moment about someone part 1/2

kata-kata mutiara ...........
  kadang-kadang kita memerlukan jawapan untuk 
kepastian ,pada apa yang dibicarakan oleh hati adalah benar..tapi adakah kita percaya
apa yang dibicarakan itu ,sebuah kemungkinan dalam apa yang  kita mahu ''
renung-renungkam cubalah munasabahkan diri sendiri ...
 ''dari apa yang kita ingin ,tapi tidak tercapai jangan mungkar ..mungkin ianya 
bukan razeki agaknye.. setiap manusia didunia memiliki hati yang terlahirnya adalah suci..
dan jangan sesekali mengcemarinya dengan segala kekotoran yang  ada..
cubalah belajar mencintai nastanya .. cinta yang lahir itu indah dan suci dari hati yang baik-baik
sebaik baik manusia,adalah sebaik baik dari imannya.. janganlah kita ingkar 
dengan setiap apa yang kita cuba lakukan.. jika dulu kita sebagai insan yang hina..
janganlah kamu malu untuk kembali ke jalan yang diredhainya...
 ...................................................................
moment saya pada minggu nie haah.. saya nak share , sikit dengan apa yang mutiara diatas nie 
 cuba  luahkan ,mungkin ada yang tak paham betol tak.???
ok ,saya cuba meluahkan kepada seseorang ,tentang apa yang tersedia di benak hati saya..
yang pasti ,saya ingin dia faham yang hati saya sedang kekosongan..dan cuba membuat dia tidak menyesal  hingga akhir hayatnye nanti...
 saya cuba meyampaikan kepadanya ,yang saya juga manusia biasa dan bukanye seseorang yang sempurna dimata dan disisi tuhan...
tapi saya cuba menjadi yang terbaik..dan menjadi insan yang berguna..kepada  tuhan dan ibu saya...

Selasa, 29 Oktober 2013

love you mr. arrogant

ramai yang dah layan drama nie kan, ermm tak sio2 penulisnya
kan.. the best story,memang kena dengan jiwa orang-orang zaman sekarang
kan .. sayangnya saya tak berkesempatan nak buat blog saya yang cute nie
tempat tonton online kan..
dengan saya,saya pon dah tak boleh tak tengok ,mesti kena tengok paling 
saya minat dalam drama tue kan eahh.. nie yang saya nak cakap nie hurmmm 
saya  iaitu keith foo .. niela imej dari google saya ambik..
sebab minat punya pasal.. dengan cara dia ,dan present dia yang baik..
 saya suka watak dia.. dalam drama nie hurmm dia nie
 memang dah lama berlakon but' dia membawa bakatnya ke negara seberang  mencari rezeki
biasalah artiskan periuk nasi  diorang..
 dalam banyak-banyak drama yang paling syok saya layan ,drama love you mr. arrogant
yurmmmmmm......hensem.. best tengok dia bercakap pelat dye tue..
herhhhhh.... nie dia...  minat jer tak salah.. kan , huaaah... besok .. baru nak cakap 
 saya..  suka kat someone  tapi belum dcler... huhuh... bila??
hurmmm.. takpelah :) 
 masih stady bah.. kerja dulu baru pacaran....

lirik lagu nomad: tetap menantimu..

aku menyedari telah jatuh cinta
tapi aku takbisa mengungkapkan
terasa bahagia ku ,mencintaimu
walaupun engkau belum mencintaiku

aku disini kan selalu,menunggu
yang selalu ada disetiap waktumu...
selalu menanti jawapanmu

untuk cinta yang ,terakhir..hey...heyy..hey..
semakinku bisa untuk
menyayangi ,semakinku bisa
untuk mengerti,dari semua hidupmu 
yang kumimpikan..

kan ku hapus semua menjadi indah.ohhhh
takakan pernah hilang rasaku..
cinta yang membawa dalam hatiku..
bagai mata yang tak terpejam..

aku kan tetap menantimu...
woo.oh..oh.oh.woo..

aku disinikan selalu menunggu yang
selalu ada disetiap waktumu..
selalu menanti jawapanmu..
untuk cintamu ..uuuu
takkan pernah hilang rasaku...

cinta yang membawa dalam hatiku..
bagai mata yang tak terpejam...
aku tetap menantimu
aku tetap menantimu....
akukan tetap menantimu...

Jumaat, 25 Oktober 2013

how make lover in love.

today  entry sharing about someone never most are leave love to her lover. news story by my to my all views 
semua orang ada perasaan cinta betul kan..???
 saya rasa syang  seandainya  di persia-siakan cinta yang selalu memanggil  kita setiap 5 kali dalam sehari
 entahlah sejak akhir-akhir nie kan saya banyak bermunasbah pada diri kadang2 saya pikir kenapa
manusia di berikan perasaan cinta .. tapi bila bersama antara yang terbaik cinta dari dia .. kenapa mesti 
lahirnya airmata jika langsung disakiti ,dari awal saya rasa bila saya menemui cinta  kenapa 
cinta yang saya jumpa semuanya dusta .. mungkin sebab terlalu banyak kecawa kot ,memang 
sesetengah orang andai diorang terbaca entre nie kan.. ermmm 
comfam cakap ,bukan jodohnya.. bagi saya setiap pasangan dia kena sedar ,sedar dia memiliki kekasih
sedar dia memiliki kasih sayang.dia kena sedar dia memiliki cinta yag sempurna
but,why i can not say that, semua orang sedang berpura-pura .. 

berpura-pura dengan diri sendiri ,berpura-pura dengan seseorang malah dia sedang membina kemusnahan 
dalam lover is love ceahhh...
yeah! setelah 21 tahun saya hidup, apa yang  saya banyak berlajar  dari kesilapan . melhat kepalsuan cinta dari manusia.. yeah! cuba korang buka mata. first korang ada kerja.. time korang tengah sempit cuba ingat insan fisrt yang keluar badget , then bila dah bergaji , siapa yang the let minta duit ,siapa yang first  ajak kelua tengok wayang, yeah! baru saya kelua sikit, belum penuh lagi kan..

saya bukan nak menjaga hal sesiapa, but ,am just nak beringat sebelum 5 perkara.. sebelum insan yang lover expcly your mom,and your love job missing form you ,and everyone love you ..mexsure you take in mind what i think... sepanjang saya temui insan yang saya sayang lah kan..
 semua yang saya jumpa macam kipas jea.. dia nak dia datang  dia tak nak dia blarh...
 maksud saya : diorang hanya datang ,sebagai kain buruk ,yang mcari pengganti macam kita laa..
 ceh.. entre kali nie saya didikasi khas tau.. kepada yang ingin berhati batu macam saya
yang tiada perasaan di lua ,sedang menangis di dalam ;) 
 listen girll/boy.. korang boleh kecawe sesama lain.. tapi ingatlah ayah dan ibu mu.. contohi mereka sepertimana mereka ,terhasillah kita hasil cinta mereka terlahirlah kita.. 

orang nak kata apa ,katalah saya langsung tidak kisah , sebab nie memang kisah sebenarnya cinta
bagi yang sedang berbahagia saya ingin memohon maaf jika entre saya pada kali nie
sebergini demikian , saya hanya manusia biasa.. dan apa yang berlaku ibarat saya sedang kecawe dengan hidup ,kacawe . dengan insan2 penipu macam diorang ..
tapi apa yang perlu saya perkatakan ... ini semua lumrah hidup.. inilah lembah kehidupan
inilah penipuan .

Rabu, 23 Oktober 2013

kawan atau lawan

harini kan .. saya nak kongsi lagi  apa yang terbuku dihati nie ..
 i have are friend with my class dia nie kawan baik.. dan dekatlah dengan saya.. tapikan hati saya berkata yang kawan baik tidak semestinya meninggalkan saya..dan tidak akan mengendahkan jika saya berlaku apa-apa tapi apa yang terjadi tidak macam yang saya nampak..
 dia seolah2  macam taknak layan saya.. hurmmm mudah saya cakapkan..dia ibarat  abis manis sepah di buang.. that why i creart my story nie.. 
bukan saya nak buruk2 kan dia tapi , sebagai insan saya juga punya hati bila orang singkirkan saya macam nie ..ibarat saya macam tak ada maruah.. tak ada hati..

 takpelah saya sentiasa anggap awak kawan baik saya.. thanks a lot yeah! tapi  saya masih kecawa  tima stady sama2 semasa kesihatan aku stabil.. dia yang selalu berdamping dengan aku last2 dia buat aku macam nie..dia hanya cari kawan time dia susah.. bukan senang jea dye baik dengan aku... takpelah memang nasib aku macam nie aku  manusia yang lemah dan xpunya apa2 

Selasa, 15 Oktober 2013

kisah sedih..ku..

hye hallowww... saya disini apa menu korang harini urmm saya  nak kongsikan sedikit memory pahit saya bersama insan yang dekat dengan saya.. insan yang saya sayang.. tapi berlalu dengan  airmata lalu hatiku mula berkata .. tinggalkan dia.. carilah keindahan semula apa yang ku boleh buat.. mungkin  dia bahagia dengan orang ketiganya itu.. tapi tak mengapa mungkin bukan jodoh agaknyaa kan.. 

dia ,bukan lah berupa sangat.. tapi yang membuatkan hati kecil ku berkata.. jika pengorbanan yang ku berikan dan lakukan untuknya ikhlas maka engkau halalkan apa sahaja pemberian dariku.. 
tapi jika dia inginkan kembali bersama seperti dulu kala maka engkau jauhkan  segala perasaan ini untuk ku
bukan pintaku ingin cintanya .. tetapi ku ingin meyempurnakan cintaku terhadapnya hingga hujung langgit 
ku singkap segala kenangan ini.. dan semoga besoknya segala kenangan bersamanya dah pun berlalu jauh dengan ku...
" oh tuhan kuatkanlah hatiku.. engkau keraskanlah hatiku seperti mana engkau keraskan batu"
ku dah tidak sanggup melihat dirinya yang suka- suka mempermainkan cinta ku.. maka itu engkau keraskanlah hatiku.. dan engkau bukakanlah hatiku kepada agamamu.. mencintai agamamu..menerima agamamu.. aku redha dan pasrah jika engkau hilangkan perasaan cinta ini terhadap insan yang tidak pernah menghargai aku...engkau berikanlah dirinya petunjuk kejalan yang benar .. engkau berikanlah segala kemudahan kepadanya.. amin.... 
 saya bahagia hidup macam nie mungkin nasib saya kurang baik.. jadi  harapan saya semoga ada insan yang berhati mulia yang akan saya temui nanti.. doa2kan yang baik2 kepada sahabat dan juga insan yang pernah membuatmu terluka sebab nanti  dia pun akan doakan yang kita cepat2 dapat jodoh :)

satey by me..

siap sudah segala kerja  buat satey... uh.. sangat-sangat magantok wey.. 
macam seperti menu yang saya post seawal post yang tadi kat situ  dah saya nyatakan rempahnya.. senang dan mudah serta sedap .. takpayah lah nak letak yang susah2 dan susah kita nak dapatkan  bahan-bahan tue kan.. so cuba jela resepi yang simple tue  mudah senang jea untuk korang try...
 tak perlu beli  pencucuknya ... macam saya  ..saya guna lidi perlepah kelapa sawit .. memandangkan save bajet saya .. pon ambik jela lidi di belakang rumah saya..  lagi pula dekat jea  belakang rumah... apa yang penting .. missin saya jalan huhu ...
sekarang ayam yang saya potong2 tadi sedang saya perap.. dengan rempah2nya.. so then wait in for minit  haha.. dah mcm tajuk lagu dah kan .. herhhh..... biadap sungguh aku nie ..  ok bye.. semoga anda berminat mencuba apa yang saya kongsi kan nie :D

sempena aidiladaha

masuk... naik-naik kerumah jemput-jemput cek piah nak memperlawa nie jemput makan satey.. 
tapi cek piah belum mula potong ayam lagi huhuhu... mai lahh .. masuk tolong cek piah nie.. haaah
kayunya belum dicari lagi dan dagingnya belum pon di potong lagi
ermmm k.. cek piah nak share la sikit resepi cara-cara nak buat satey nie kan.. 
cek piah buat simple jea laaa.. bawang besar 3 ulas.. bawang putih  4 ulas dan serai 3 batang
gula melaka setengah/ atau separuh ikut cita rasa jela..
dan yang terakhir garam and kunyit bagi rasa dye ..saya pasti anda kat sana mampu , buat lebih dari 
resepi yang saya buat nie huih!... 
simple jea kan.. urmm...... 
selamat meyambut hari raya.. semua terutama kepada semua rakyat islam dan kawan2 yang
beragama islam huh :)

Isnin, 14 Oktober 2013

kesan demam campak vs chekin pop...

hye..all petang nie saya nak share la sikit.. hihih.. korang pernah kena ke demam chekn pop... huhu
masa saya kecik2 dulu x pernah kena pon .. umur saya dah sampai 21 baru lah.. dapat demam nie 
hummmm... punca2 mula nak kena tue kan.. demam dye sangat panas.. sampai mata tak boleh bukak then 
badan sakit2 ..hurmmm :( 
selang dua hari abih muka saya... kena chekin pop uh.. eiiiiihh... myampah aku..
 tersangat gatal... dan sakit.. resah taktau nak buat apa masa demam tuh tengah hebat kan..eee sangat lah saya tak tau... yang saya idamkan nak perkena  air kepala muda..
 dan selang besoknya seawal-awal 8  pagi  saya gerak balik ke kampung..
 dapatkan  air kelapa muda yeah! best dan aman sekali huh! :)
nie dah hari ke 5 
semakin pulih just nak tanggalkan kesan tue yang buat susah ..taktau nak guna prodak apa.. 
abih muka saya urmm.. ramai yang ejek katanya nanti xlaku... alahai macam lah jodoh tue di tanggan diaroang aan.. eee.. choyy jear ish!

Ahad, 13 Oktober 2013

kata-kata puitisku...untuk pembaca..ku

mendung yang kita nampak tidak selalunya berbohong... tapi hati  tetap menangis..hingga teresak-esak ... merasa kesakitan .. tapi manusia dibibir sahaja suka menipu..tentang apa yang mereka suka.. mengapa harus berbuat demikian ..dan apa yang perlu di buat..itulah manusia.. sedikitpun manusia lupa yang terjadi itu umpama anugerahnya.. mengapa kita perlu berlari dengan dunia yang nyata sedangkan kita mampu memadamnya .. kenapa semua perlu kita ingat walhal seseorang itu belum mampu dapat mengingat diri kita kembali.. 
disini ... aku melakarkan sebuah nurkilan buat pembacaku... disini aku luahkan segala isi hatiku.. bukan kecawa mahupun meraih simpati semua.. namun aku hanya ingin mengetengahkah apa yang berlaku didalam hatiku.. agar semua pembacaku.. dapat membaca apa yang cuba aku sampikan .. hingga aku percaya setiap nurkilanku dibaca oleh seseorang.. meskipun ianya tidak menarik semua orang.. tapi hanya yang aku mampu meraih isi nurkilan hatiku ..buatmu wahai pembacaku... syukur segala puji kepada tuhan.. kerna telah menjadikan sebuah jalan penceritaan ku.. kepada semua
 tiada satu ungkapan yang mampu aku berikan melainkan sebuah kata-kata puitis ku..  tiada airmata mahupun luka yang aku alami.. meskipun hatiku sekali lagi sakit .. namun aku bersyukur ... sekurang2nya sakit itu telah berlalu dengan cepat semoga dia dan aku serta kenangan ..akan berlalu dengan cepat.. 

bersuaralah wahai hati...

jika aku berbicara kerana perasaan ku maka , bicaraku mampu maraih semuanya tapi jika bicaraku.. hanya seketika saat hatiku bersedih maka runtun lah ayatku...
aku berbicara bukan dengan rasa.. tapi bicaraku sering dengan tatacara ..semakin aku mampu berkata-kata samakin itulah lidahku mudah menimbulkan kata-kata...
aku hanya mampu mamberi apa yang mereka mahu...

tugasku akan ku laksanakan jika persuruhmu memanggil ku... aku bukan seorang  insan yang sempurna ,dan juga orang yang ada semuanya .. aku hanya manusia yang  lemah 
manusia yang hidupnya sederhana ... yang tiada apa-apa aku hanya ada sebuah keluarga yang kecil ..sebuah impian yang akan ku inginkan ... namun jika semua itu menjadi taruhan 
aku rela dengan hati yang pasrah dengan jiwa yang akan parah, namun aku yakin jika jiwa yang parah..bersama hati yang duka.. dye sedang dekat padaku aa.. hanya aku perlu menunduk dan berkata terima kasih... di atas pemberianmu ini.. dan akan ku berkata lagi jika itu berat padamu izinkan aku memikulnya sampai ke jannah.. aku redha semuanya darimu.. aku redha segalanya untukku...

Jumaat, 27 September 2013

keyakinan akan membawa kemenangan

wowwp... cehhh... tajuk cik bedah :
apa maknanya kita memperolehi pernampilan..  seseorang yang sempurna bukanlah menenuhi kesemuanya tapi dengan adanya keyakinan saya pasti anda akan memperolehi kemenangan so buang rasa takut, buang rasa malu...
dan pengalaman juga banyak mengajar kita.. cubalah berani menghadapinya kerana itulah senjata bagi seseorang yang pemalu nie.
   mesti orang pelik kan dengan tajuk saya... haaah nie nak cakap nie.. 
first time saya buat present seorang .. mula-mula saya malu lama-lama saya dah lali dengan ejekkan ..bahkan ejekkan orang yang suka ejek saya tulah saya jadikan keberanian ... dalam ketakutan ..
so .. jangan takut memcuba.. bagi adik-adik yang inginkan motivasi .. boleh korang just bagi respon kat komen  mybe akak dapat membantu ...
kalau dari segi kewangan .. akak xmampu memberinya .. tapi dari segi  keyakinan mungkin dapat saya membantu.. :)

Jumaat, 14 Jun 2013

ayat-ayat cinta

diarianakwatan: 
''aku sedang belajar mengenali hatimu,namun aku pasrah kini ,yang aku tidak mampu memiliki mu...mungkin ini yang harus aku jalankan dan tinggalkan ..meskipun hati ini membuatkan aku bersedih, ya aku tahu dia memberikan sebuah perjuangan dalam kehidupan  ''

dzairin written:
''perjalanan akan pasti jumpa sebuah jalan yang tiada pangkalnya.. tapi kalau diamanati kembali ,berusaha mencari jalan yang lurus sembil memberi akal yang baik''

aku: bagai laut yang sunyi ,tanpa ombak dan tanpa lembah, aku bagai hujan yang turun tanpa henti, dan aku jua.. bagai langit yang cerah dan kini mendung.. 
   
'' meskipun hatiku sedang menangis , nastanya aku percaya sesuatu hikmah dah akan aku lalui dengan sebuah airmata yang tabah ini .. meskipun ia merempuh segala kepahitan ..aku percaya kepada ketentuan ilahi.''

'' kasih dan sayang tidak akan pernah abis,tapi ia tetap bermakna jangan kerana kasih manusia seperti aku lupa , jangan kerana sayang  orang jenis aku buta''

sejarah ,lama mampu buat aku berkata, cukuplah aku bergini ,tapi hatiku pula berkata 'perjalanan ini ialah permulaa, jadi aku perlu melakukan yang perjalananan ini hanya persinggahan yang luntur.

Khamis, 13 Jun 2013

mual dengan sikap awak..

malam nie ,malam pelik ku why muntah-muntah nie.. auhmmm pelik! xmungkin itu terjadi 
kenapa ia bermain dalam pikiran aku..  apa yang dh jadi nie jangan demam teruk daa aku xmau lerhhh  uhmm , mybe aku tak rehat kot satu hari tak rest.. tengok movie jea kejanya
erhmmm uhmm .. aku masih kecawa sejak dua menjak nie lahkan  bye the way....satu masalah selesai , tinggal final aku jea back fokus to ..
 betul kata seseorang,bila kita bersamanya,xmungkin kita akan dapat rasakan cinta darinya. dan bila ia pergi cintanya amat bermakna hinggakan mampu membuat diri terasa amat bermakna dalam life dye,   pada yang pernah berada dalam hati saya dulu ia pergilah
saya, biarlah bergini dan kamu biarkanlah saya macam nie..
meskipun masih terasa sedih tapi ,jodoh mungkin tidak ada cukuplah cinta kita tidak dirastui menambahkan satu dosa besar ,antara kita masing-masing menipu diri ..
awk: semakin berasa  mencintai saya sebab awak dapat cinta ,tapi saya terseksa klau orang tua saya ,asyik cakap kami tak suka kan pilihan kau,demi masa depan saya.. saya tak mungkin pentingkan diri saya dan famly saya .. cinta dan famly saya utamakan kedua-dua saya sayang.. tapi memandangkan satu peringatan pun awak berkira dengan saya, saya dah lama perhatikan namun saya tetap bertahan , tapi kali nie saya dah tak mampu lagi nak tahan sebab awak suka tipu saya, mungkin awak masih mampu dapat yakinkan saya ,tapi saya dah tak mampu nak terima apa lagi permainan dari awak.. kalau diri awak mampu buat saya jatuh cinta ,tapi kali nie saya terpaksa lepaskan awak ..dengan apa cara sekalipun  

Jumaat, 7 Jun 2013

ku akui

salah ke buka facebook seseorang yg kita saling cinta..buat terjulang kalinya
dye memarahi aku.. setelah sekian lama dye mendapatkan hatiku yang 
mencintainya hanya berpura,hingga hatiku betol-betol terbuka menerima cinta dari dia.
sesampai sudah ,dye memerahi aku kerana membuka facebooknya , meskipun dye tidaklah tahu yang aku sedang myamar dan mula berkenalan dgn dye
salahkah aku..
 dan keputusan terakhir, aku berniat untuk mematahkan simkad maxis ku.. meskipun ramai kenalan yang akan call dan masej dinombor yg sama namun aku tahu  ,aku mungkin da menjatuhkan airmukanya kerna dye berasa malu dengan sikap aku..
aku akui.. memang aku salah... sebab aku membuka tanpa kebenaran mungkin juga,tapi aku tidak busuk hati.. hanya tuhan jea yang tau hatiku sedang sakit.
dan hatiku sedang remuk..pergi bersama simkad yang berada di sisiku .. kini lenyap sudah bersama amarah dari aku..
kenapa hati aku masih berkata ..yg aku salah dan kenapa aku juga yang harus mengalah ...
xpelah..aku dah letih  dan mengalah... terima kasih sebab memberi aku sayang.. 
dan cintamu.. namun tidak akan cukup andai tiada restu ibu dan keluarga .

Khamis, 30 Mei 2013

apa yang terjadi dengan game jdt vs pahang fc

dengan semangat den berkoba2 nak tau ..hal sebenarnya apa sudah jadi sampai separuh masa pertama ,kelibat peyokong dari kedua-dua pihak makin menjadi-jadi
sampai peyokong jdt ada yang di baling batu..hal ini mengakibatkan peyokong lawan makin berang.. kalau gejala sedemikian  saya rasa ,sekiranya pganjur buat perlawanan tertutup menangis airmata darah .. sebab dah perlunya peyokong lagi.. tapi kesanya kepada pemain ..dan negara
sikit pun tidak ada rasa penghargaan.. namun saya dapati luahan dari penyokong jdt  yang nyaris kepalanya terkena objek tajam yang di baling .. namun sikapnya membuat saya naik api 
dia ,menghina tempat kebanggaan ku tumpahnya darah saya dilahirkan   
sedih ,bila nama pahang dijadi bahan padahal dia .. tempat dimana orang2 yang membaling itu sahaja.. kepada yang berkenaan kalau ia pun nak marah janganlah sampai macam tue, pahang tempat bukan orang baling awak tue..  saya memohon maaf bagi rakyat pahang meskipun xpernah datang tgok game pahang kat tb dah cukup mjerit untuk pahang


Khamis, 23 Mei 2013

melahirkan anak-anak orang asli yang berjaya dan kreatif

selamat malam,kepada semua pembaca-pembaca yang ku hormati, malam nie saya nak bercerita,tentang bagaimana nak mendapatkan peluang kerja ,bagi kakak-kakak ,abang-abang,yang duduk dirumah,jom mulakan hari anda dengan membuat modal,secara logiknya saya pun sedang berlajar ,dan memang memerlukan sejumlah wang /duit yang banyak,tapi kena pandai ,bahagikan semua tue dengan buat 4time ,and buat kerja-kerja yang boleh mendatangkan hasil.. oke jom kita kongsikan
saya ada berjumpa dengan seseorang yang lansung tidak mempunyai sijil /dari badan kemahiran/atau dari universiti-universiti yang diaktiraf . dia hanya membuat bantal dengan   mengunakan kekabu,yang dia jemur dan sarung bantal buatannya sendiri. selepas dari itu dia juga , bangun subuh pagi ,bagi membuat nasi lemak menjual kuih ..  dan sekarang dia dah pun membuka sebuah kilang untuk membuat batik,dan membuat bantal .mungkin kepada-kepada yang berminat dengan seni juga . bagi lelaki meskipun anda tidak mempunyai kemahiran dalam membuat ,bakul rotan ,kenapa insan yang boleh pergi jauh ini ,boleh melakukan ,hanya keran faktor hidupnya,atau dia juga terpaksa ,jom saya kongsikan kisah ini, dia merupakan pakcik saya ,orang cakap ,bila tak masuk ke sekolah satu huruf pun tak kenal betul tak, dia pula selamat bergelar anggota polis.. dan ada kalanya beliau .

mempunyai masa yang lapang ,tidak ketinggalan dalam menjalankan aktiviti ,meretas bukit bakau,hutan rimba. kata orang bila dah senang mungkin dah lupa dengan resam yang lama kan,bagi dia itu hanyalah alasan. nak berjaya.. dia selalu menasihati saya,katanya,adat kita sebenarnya adalah sebuah kaum yang paling unik ,antaranya kan segala-gala hasil hutan ,semua kita tau ,dan apa hukum hakamnya hutan,apa pantang ,larangnya .hanya kaum kita jea tau,jadi rugi jika kita tidak ,menggunakan keunikkan itu...
saya dari kaum asli temuan,dan berbahasa melayu asli,percakapan saya pun seakan sama dengan melayu ,asli (melayu kampung)  dan kini sedang ingin menamatkan diploma dari jurusan kemahiran,
berasal dari lanchang,mempunyai 3 orang saudara termasuk saya(penulis)  bangsa saya nie ,terkenal dengan membuat ,atau menciptakan sumpit ,ok alat sumpit nie sejenis alat yang boleh ,menembak ,dengan bahan beracun,orang saya nie masih mengamalkan lah dengan tradisi bersewang,bersewang nie juga adalah ,salah satu acara berjampi,dan adakalanya hanya sebagai acara pertunjukkan .sahaja.
 saya berbangga dengan orang-orang asli,meskipun hak mereka di tindas ,namun mereka bangun ,melawan menunjukkan kebenaran. yang mereka penduduk awal di dunia. saya
juga berharap ,agar saya dapat membantu dan membela sebagai anggota sukarelawan bagi membantu anak-anak orang asli juga jika berkesempatan.

Selasa, 21 Mei 2013

clon patah seribu .

hye,selamat petang kepada my cek pengview, petang yang dingin.ohhwhy... i tell u 
petang yang sangat sedingin2 dalam life ,suka citanya saya nak mengatakan ..
sedih teramat sangat,hanya berdengdangkan lagu dari nyanyian shila amzah ,yes bila sebut nama shila jea,ofcoz kamu,kamu,kamu ingat patah seribu right... dikesempatan nie juga saya ,memang peminat shila pun,sebelum megoyak lebih jauh  mai kita bercerita sikit
:) saya teringgin nak ada suara merdu macam shila,
dan saya teringin nak ada bakat macam dye.. berjaya dalam negara hingga sampai ke negeri china... cakap pasal china saya suka masa dye perform di sana zhing fo yang. tak silap lagu dye nyanyikan . but bentuk badan macam batang pisang nie kan,manalah mungkin haha..

ok cukup..cukup lah.. kembanglak hidung kak shila amzah yang baca entre nie nanti kan :)
kepada kak shila maaf yea :).
bila saya dengar lagu patah seribu,yeah! memang kena dengan jiwa terasa sangat terlalu sedih,hanya tuhan yang tau,hanya tuhan yang dapat baca hati saya sakit,hati saya lemas..
tapi bila saya tuliskan di facebook orang sangka ,saya putus cinta, sebnarnya takpayh lah nak  sakit hati klau di facebook tue ,lupakan jela. saya nie jenisnya suka berkawan tapi bila kawan saya sendiri buat sya ,sakit hati .. maka dengan bangganya dye berjaya buat hantu marah saya naik,so bila saya marah ,dye kan taau dan dapat tengok dan berjaya buat hantu marah saya ,memaki dye.. akibatnya.. dye pandai . so segala status sya ...saya memang suka berbahasa dan berbahas serta berkias,sebab itulah diri saya.. 
dye cakap saya baik,yes i no that ,u no because why ,seseorang yang saya sayang lah yang membuatkan saya nak jadi dirinya ,meskipun dia da pergi ,tetapi dalam diri saya ,i want apa yang dia buat sampaikan orang lain terpingga-pingga ..tapi saya rasa ,saya lah yang mampu dan dapat mewatakkan dirinya,meskipun sahabatnya adalah musuh ,tetapi dye tetap menghulurkan tangan disaat sahabatnya jatuh ,dan ingin saya cakap dye tak pernah sekali pun menyalahkan orang,sebaliknya ,diri dye sendiri yang dye persalahkan.itulah sikap dye yang saya banggakan... meskipun cara kehidupan saya dulu ,penuh dengan pukulan sayang dan kasihnya,mungkin dia percaya dia membantuk saya dengan didikkan macam tue,oleh kerana faktor sekarang ..faktor sosial yang mempengaruhi anak remaja semakin kian melarat. saya percaya dan yakin... sahabat itu indah kalau saya betul-betul mengenalnya,meskipun dia berkata,hidup tanpa kawan ,sama juga makan kenyang meskipun  dengan nasi kosong.


Jumaat, 17 Mei 2013

.. thanks for everthing" yeah.

andainya.. aku pernah menyingung perasaan kamu,aku mohon maaf.
dan andainya ,aku ini pernah menyusahkan kamu.. aku mohon maafkan, aku.
tapi,sampai saat kamu sentiasa lari dari aku ,seperti aku sedang bersalah,dan persalah ,adakah aku yang tersilap atau terlepas, aku ingin memohon maaf jika semua itu perbuatan  ,yang aku  dah lakukan... kerana aku lupa terlupa yang ,aku bersalah .. 
tidak mengapa ,kalau sebab aku bersabar dengan ujian ini.. aku memang selalu bergini terima kasih ,kerana kamu sentiasa menyadarkan aku.
mungkin kamu,tidak pernah tahu,yang aku menyayangi mu.. meskipun cita-cita yang datang itu ,tidak dapat aku ,berikan untuk mu,namun aku berusaha memberi yang terbaik! .
untuk ,gembirakan hati mu, tapi aku langsung tidak menduganya yang kamu dah khianati hati ku,kamu dah lukakan hatiku... namun aku sentiasa bersabar."god still loving me in here."
sedihnya ,hatiku saat ini namun apa yang boleh aku kongsikan ,hanyalaah dengan tulisan di dalam entre pada pagi ini,mataku langsung tidak akan tertutup selagi malam tidak menjelma ,bergitu juga hatiku ini.. tidak akan datang dengan sebuah payung yang tidak ada talinya lagi,untuk kali ini aku hanya mamp berserah..berserah semoga doa ku sentiasa dalam pandangan darinya ,semoga mimpiku terlaksana oleh kuasanya . 

Sabtu, 11 Mei 2013

inginkan feysen??... masalah bentuk badan??.. mai kita cuba

hye berjumpa lagi kita  .. saya nak kongsi2 sikit feysen2 yang selalu saya  gayakan.selalu kawan-kawan bertanya wey-wey asal kau tak pernah pakai macam nie 
saya jawap: malas lah nanti orang kata apa pulakkan kalau pakai cantik,
saya ,memang seseorang yang kuat ,merendah diri huh! . tapi ada orang cakap saya sangat comel huh! pujian jea, dengan sebenarnya saya ,suka mencuba sesuatu yang baharu excly .fysen bergaya sana sini ,mak saya selalu pesan bergaya macam orang ada duit ,huaaah, cita-cita konon2 nak jadi modeling konon.. konon haha tapi saya selesa bentuk badan serupa bantal hahaha.. sebab selalu mendapat pujian awak omel.. :)
from awsome , ofcoz lah kan dari seseorang yang teristimewa kalau tak dari yg ter...ter..ter memang tak dapat huhuh .ok dah banyak sangat bebelan mak joyah nie haah.mesti ,penyakit utama kepada wanita- wanita  yang comel diluar sana , apa kata bergaya macam saya huuuh ceaaa.. sebenarnya tak susah , anda perlu yakin.. keyakinan tu mampu membuat anda nampak ayu, manis... tak perlu make up anda boleh '.
ok sebagai pengalaman  dari saya, saya tak suka make up, dan saya tak suka gincu,dan saya tak suka muka saya di dedat dengan bedak yang cecair tue ,sory to say ,myface is very important  ,saya sukakan wajah yang sangat nampak semula jadi  ,xpe kalau inginkan muka bermake up,tapi jangan terlalu make over,... jom kita sesuaikan wajah dan bentuk badan kita dengan pemakaian yang mengikut gaya terkini ... 
  badan yang bulat ,dia agak sesuai mengayakan pemakaian  yang agak tampak terang ,atau lebih sesuai dengan muka yang bulat ,jom zarzzz bersama saya :

 ok,jom cuba gaya macam mana yang sesuai dengan diri kita, kepada yang terlalu kurus ,elakkan memakai seluar jeans or seluar bikini  yang nampak log dengan anda , tapi cuba lah memakai seluar  yang  jens keras nie ,ia memang agak comel kalau anda padankan dengan pelbagai jenis kasut , ingat bergaya itu satu pencubaan , dan kepada yang bulat u all pun mampu bergaya ,haah jangan rasa rendah diri cubalah dan cuba jangan ,
sebenarnya ,ramai orang cakap dari yang bertudung berubah sejak dok tau hal bergaya jea,sebenarnya bukan salah dah tau tip bergaya , ia terpulang pada tuan badan,ingat ya..bergaya bukan racun..bergaya 
 itu modal si human untuk berkeyakinan, mejoriti si gadis inginkan nampak lebih anggun kan,tapi masalah bergaya itu terhad .ooo nononnoon silap
jangan bersangka macam tue , setiap kekurangan ada kelebihanya juga percayalah pasti ada ,jua diseblik kekurangan tue 
sesuaikan gaya anda dengan keadaan, pasti , setiap langkah anda berjalan penuh dengan keyakinan dan pasti lebih terasa indahnya nikmat ini,dan  ..bergaya bukan hanya berfysen dengan dress ayuh.. kepada pembaca ku! 
 
saya ,ada untuk bergaya! untuk muslimah ... tak hilang ,kita tak perlu membeli baju2 pada harga di bawah kemampuan kita tue ,tapi beli lah dengan harga yang kita mampu sahaja, ingat keluarlah dari masalah malu,dan kurang berkyakinan anda ..itu lebih penting!..
pada saya ,fesyen adalah satu  corak, dalam kehidupan tanpa  ini ,setiap insan rasanya tidak ,akan hadir dengan bersemangat, kadang2 saya pun ingin nak baju2 yang cantik2 bila saya fikirkan balik ,huh,xperlu saya dah dapat semua itu.

jom baca lelaki dan wanita wajib baca

hye.. selamat malam kepada pengview2 setia diari anak watan ,ok sebelum saya meneruskan bercerita dengan panjang lebar lagi , why lelaki mesti nak tahu topic nie .. ok jom server2 sikit kenapa ... mai sini ceq nak habak kan sat  lelaki dan jerawat oitt lelaki dan kulit berminyak. boyfriend or grilfriend dengar... dengar... dengar..

salah satu faktor kenapa masih kulit berminyak,sedangkan dah pelbagai2 prodak dah try kan awat ,muka berminyak lagi ,ok tak perlu rungsing lagi kali ini saya ,dengan berbangga nya ,akan mendedahkan isu  muka berminyak.: salah satu faktor anda lebih terdedah dengan zoon yang sangat panas.. jadi  ok , sebenarnya Punca sebenar atau sebab-sebab hiperhidrosis tidak diketahui. Terdapat banyak kelenjar peluh diedarkan seluruh badan. Kelenjar peluh eccrine menghasilkan larutan garam yang lemah dan paling banyak . adalah petua dari orang tua-tua pada zaman nenek saya dulu ,dan masih ada lagi di amalkan oleh saya kini, penah jumpa tak daun sirih... so extrak daun sirih bukan sahaja untuk wanita, malah ia juga untuk muka dan masalah muka lelaki pun ,mengalaminya .pertama : ambik daun sirih ,kemudian rebus dua atau lebih ,rebus hingga daun menjadi layu, dan biarkan selama 5 minit ,dan selepas itu , titikkan daun sirih itu sehingga halus ,kemudian cuba sapu ke muka.hingga ke leher anda . ulangi setiap malam menjelma ,ok sebab apa malam kena sapu???...

sebab siang ,kita lebih terdedah dengan sinaran matahari , di waktu pagi pun molek jika kita sedang bersantai tue , cuba-cuba lah buat.
 dan cubaan kedua pula : pernah kenal kan dengan buah epal hijau , di pasar raya kian melambak , ambik sebiji  dan cuba blande hingga halus, dan kemudian sapu ke muka ,amalkan selama 3,5 hari berturut2 .
faktor skala permakanan  juga terpengaruh ,dengan  muka anda percayalah  ,jika anda inginkan raut wajah yang cantik ,berbanyakkan meminum air kosong,dan kurangkan memakan makanan goreng  ia akan menambahkan lagi zat minyak dalam badan.
 PERHATIAN LELAKI MESTI TAHU: 

 lelaki sering tidur  megendap badan ke belakang betul...??? 
masalah anda tidur ,dengan salah mengakibatkan anda mengalami saluran sedut udara yang penuh dengan habuk ,seperti habuk-habuk kecil di persekitaran katil anda, untuk itu lebihkan cara tidur yang betul , kurangkan memakan ,makanan yang berminyak dan kurangkan dari terkena sinar matahari di jangka jam 12 hingga 2.00 kerana pancaran di waktu ini,menyebabkan keluarnya peluh2 berminyak . 
setakat disini sahaja tip-tip  dari saya,dan andainya salah atau tidak berhasil anda jangan risau ,ini semua tidak ,mendatangkan apa2 kesan ,cuba dulu ! ... kadang-kadang jenis kulit yang myebabkan kesan-kesan tidak mendatangkan hasil. cuba k jangan x cuba .

Khamis, 9 Mei 2013

tip-tip lelaki dan pasangan mesti tahu..jom ketahui


jom-kita sama-sama search ,pengalaman dan sekadar pekongsian ilmu ... oceh 
pada pagi2 nie saya terpikir macam mana nak tahu cara seseorang yang careing gitu
ohh, mungkin ada yang dah tak perlu nak tahu ,tapi 
misi dan topic kita pada harini mungkin wajib kena tahu,kepada setiap pasangan...
 apa yang perlu anda tahu...???
suka saya naikkan statement kita macam nie ,sebenarnya mungkin sekadar pekongsian sahaja , oke lelaki suka perempuan yang tak terlalu over,ada juga lelaki suka perempuan yang manja. betul kan ,ada sejenis tue mereka lebih suka pada seseorang yang sedarhana  hanya biasa-biasa. jea . 
tak salah jika ,kita ingin bergaya ,tapi jangan pula terlebih, apa yang penting ,ingin saya katakan ,lelaki suka pada seseorang yang agak simple.. bergaya , dan pandai manjaga diri. itu lebih penting .
dan ,saya lebih mengamati sikap2 yang ada pada si perempuan ...
perempuan dan rokok.. ok ada pasangan dye lebih tidak bertindak macam peladang sangat ,dan ada sesetengah dye lebih pentingkan kebersihan ... apa yang saya nak kongsikan ini ialah ,tidak semua perempuan mampu menerima pasangan mereka kaki rokok. dan yang paling tinggi berbanding  rokok ,perempuan juga pantang bau kaki ,kalau bau peluh mungkin dapat terima,nie kan pula bau kaki ... mood yang sesetengah ini akan mula dwon gila2 ajak lah ,pujuklah kemana2 pun tempat yang boleh diterima oleh teman wanita mu,kalau sesuatu tue buat  dye tgh mood down saya sarankan hantar jela dye balik ke rumah ...  10 dan 30 minit ok lah dye,
perempuan pantang...
lelaki ,suka luangkan masa kepada benda yang tak penting ,misalnya lepak dengan member,keluar dengan member,sebenarnya perempuan seseorang yang memerlukan perhatian ,mereka  lebih  kuat memerlukan perhatian 
lelaki pantang... 
dari apa yang saya lihat dan yang saya ,kaji dari pemerhatian ,lelaki nampak jea cool macam ,tak nampak apa2 respon ketika membawa bersama si dia bersiar2 dengan kawan2 dye,apa yang saya suka pertikaikan disini lelaki ,sukakan masa bersama berdua, golongan lelaki macam nie, dia di ketegorikan seseorang yang sangat romentik, dan mereka mudah cemburu....   
perempuan dan sopping mall, uh nie lebih atau biasanya lelaki naik pengsan kalau mereka tidak membuat spekulasi dengan kadar yang capat cegah kan jenis macam nie dan perempuan pun apa kurangnya ..
elakkan pasangan suka melepak di warung ,sambil layan bola sampai tak ingat dunia,last nak pergi kerja pun sampai bos ketuk pintu bilik..  peyakit yang ada pada pasangan memang, ada bukan sahaja penulis nie sendiri malah pembaca2 yang diluar pun harus dan perlu tahu... 
sekian untuk maklumat  kita pada pagi-pagi nie senyum untuk keamanan .


Ahad, 28 April 2013

tip jangan cepat marah

selamat malam kepada pembaca-pembaca ku yang tersayang, dan semua malam nie saya nak kongsi sedikit perasaan marah nie kan haah, apa yang di maksudkan oleh saya juga ialah menahan kita bertindak membalas ,oke malam nie sebenarnye admin yang menulis entre nie disebabkan ada seorang rakan fb nie , saya rasa saya hanya berkongsi kepada semua,kepada rakan-rakan yang saya add sebab kalau saya mention nama dye pun mungkin x guna juga,orang macam nie kalau permikiran dye memang payah nak menerima sesuatu komen tue ,dan nak terima kenyataan memang payah ,dan takkan mungkin diri nak terima kan, haaah so that now la ,apa yang saya nak kongsikan lagi 
cara bagaimana nak menahan hati dari melawan ,mencelah,dan mengata
first ,kalau terjumpa status ,ataupun orang tue didepan kita lantas ,korang baca status dye.
dan korang like,tue pun kalau sahabat all tue x remove lagi,kan humm ,admin memang tengah sakit hati tapi cuba nak lupakan dan hanya mengangap hanyalah sebagai hadiah dan kata pujian nye untuk terbuka menegur ku ,untuk infomation dia ,saya x pernah nak marah dye ,x mintak apapun . saya hanya orang biasa jea yang dye kenal dulu dan sekarang tue  jela .
setiap orang  yang kita kenal ,dan setiap apa yang kita dapat adalah darinye .doa ,dan beristfar berbanyak. moga amarah dan kata-kata yang kesat belum pun terkeluar ini di dahului dengan ucapan astagar... mengucap dengan setia  apa yang dah terjadi semoga semuanya berlalu bagaikan air ,sungai yang mengalir pergi ... sebab itulah aku.. hanya mampu berdoa ...meskipun hidup ini bukan ketentuan kau ,tapi ketentuan ilahi 

selama nie kita ingat kalau buat apa reseacrh kat internet tue tidak mencuri ke.. jom join 1 citizen bersama saya

selamat berhujung minggu kepada semua pembaca di blogspot diari anak watan ..haah mesti korang terpikir kan why lah minah nie letak nama blog yang susat bona nie kan 
huhcehh . nama blog nie terciptanya kisah seorang anak warisan orang asli,maksud saya 
dimana tempat datangnye saya ,dan macam mana dah kemajuan anak-anak waris nenek moyang nie oke. 
haah,kat sini saya nak shera sikit tentang apa itu 1 citizen ,heeah mesti korang pelik entah apa tah 1 citizen ,apo kona pulak dengan dio nie kan ,ok pada hujung minggu yang lepas bermula pada jumaat yang lepas saya telah mengikuti kursus 1 citizen nie ,selepas daripada tue ,hatiku uchehh hatiku lagikan ,hatiku mula terdetik ,selama nie saya sendiri juga tak sedar saya telah menciptalak hak orang,mungkin kita tidak sedar bahayanya benda cam nie,tapi sejak join kursus tue haah ,amik kau jemah pucat muka, 1 citizen nie bukan sahaja memberi maklumat tentang jejala di tempat sosial k ,dia juga maklumat menyeluruh tentang media la ,dari media elektronik ke media massa, kursus nie bukan kursus yang dah biasa-biasa haah! kursus nie juga menjalankan peperiksaan dia sendiri 
dan ,saya pun mula lah dengan muka dalam ketakutan seriusly saya amat takut sangat jeng..jeng
ramai yang tak tau ,kalau buka google tue ambik sesuatu itu dah dikira mencuri juga haaah so ,lepas nie kalau berpeluang dalam kursus 1 citizen apa lagi ambiklah sebagai cabaran  memang best sangat ,sebagai ilmu .. apasalahnye bukan lama sangat pun cuba ambik cabaran nie sebagai ilmu 


Sabtu, 27 April 2013

sahabat ku selamanya awak omel angat (R) & (R)

morning kepada pembaca dan morning kepada kawan -kawan yang setia dan sudi melawat ke blog saya yang tidak seberapa nie, setelah sekian lama kami kenal dan setelah 
wujudnya revolusi facebook tag line and what ever and anything today 
disini saya ingin memanjatkan kesyukuran kepada tuhan ,dan kepada semua pihak  dari pihak dia mahupun dari pelbagai pihak terima kasih ,terima kasih,terima kasih 
sebab mendoakan kesejahteraan saya bersama keluarga 
dan entre yang paling expcly buat sahabat yang paling lama ,dan paling selalu mendengar keluhan hati,mendengar cerita ,yang selalu cakap awak kena kuat,saya bersyukur kerana ada sahabat sebaik awak,
ok, yang saya hanya tahu dea berasal dari kota kinabalu,dan sedang meneruskan pengajiannye di ums ,sabah dye punya adik perempuan ,yang saya tau jela 
kami mula berhubung ataupun memulakan kenalan kami di facebook pada tahun 2011 , 
sejak daripada tue kami makin serasi mungkin sebab minat benda yang sama dan juga
cara kami yang sama ,kadang-kadang dia takkan pernah tau "WHY I MISS U "  salah satu teori  orang akan mula bercakap-cakap hey suka kat dia lah tue, 
ok. pada saya menaruh perasaan buat seseorang yang kita minat tidak lah salah , tetapi haaah... nie pun ada tetapi juga k. tetapi semua itu hendaklah mempunyai pemikiran yang bijak untuk menilai ,mungkin satu alasan yang sering orang cakap" alah perempuan dengan lelaki mana boleh bekawan . huh! anda silap, sebenarnya dari satu ikatan itu juga kita saling mengenali siapa dia ,dye nie jenisnye macam mana mesti suka nie suka tue, tue juga salah satu memberi kesan yang baik .ok 
saya sahabat yang paling nakal ,dan saya memang seseorang yang suka berkawan,puji tuhan dia memang baik,kadang-kadang saya rindu mak ,saya cuba lupakan dengan letak gambar dye kat pic pro5 facebook tue haha ,apa pun x boleh... nie mesti nak tau laa kenapa pula kena mengena dgn dia hurmmm k! dye nie jela yang suka bergurau ,dan kadang-kadang pada saya dye telah mencuri hati saya ,tapi saya kena berfikir balik sebenarnye dia seseorang yang cool,dan stady jea.
dan mungkin tidak memperdulikan sangat tentang perkara-perkara yang remeh nie 
dah lama dye mintak entre untuk dye akhirnya sebuah entre mahal nie telah saya rekakan khas buat dye ,dengan suasana asmgt yang macam kain lipat-lipat dah tue ,tidak saya endahkan ,pada saya sahabat saya more very  important that no nothing happen what more important.selain persahabatan ,memang mak selalu cakap tak ada kawan pun 
kita boleh hidup ,pada saya kalau hidup tanpa kawan diri akan terus  selamanya-lamanya jatuh ,dan pasti tidak akan ada akar yang sudi memautkan lengan tangan  bila kita jatuh,
dalam life saya tiada yang terindah,dan tiada yang teristimewa semuanya  hanyalah mimpi berupakan bayangan .
 saya ,yakin satu hari nanti awak atau saya yang akan mencari salah seorang dari kita sebab kita sahabat yang paling sweet sekali dan paling omel angat rindu awak kawan ku ,maaf andai selama ini saya suka anggap awak terlebih dari seorang sahabat ,saya hanya manusia biasa yang tidak lepas dari godaan syaitan huhcehhh mak debab nie kalau bercerita memang xkan abis jadi 
saya ,suka berkawan dengan awak 









aktiviti yang saya akan jalaankan kalau kebosanan tahap ke babunan saya menimpa

sejak dua tiga menjak nie asmgt melanda dan projek akhir pula menjelma omg!!
stressnye saya rindu nak balik nak jumpa mak,dan adik-adik. saya sangat rindukan mereka sekarang huh!
tapi sayangnye saya tak mungkin dapat balik,kerana urusan dan kerja saya yang sangat padat     
dan disinilah rinduku ,luka ku aku curahkan bersama luka yang bukan berpunca dari erti cinta , saya sangat-sangat nak balik sebab rindukan famly ,saya hanya ada mak ,adik bongsu saya yang lelaki . meskipun kalau balik hanya ada mereka berdua itu dah cukup dari segalanya ,orang hanya akan tahu bagi saya macam nie ,
la awak bersabarlah sebab dah tak lama kita nak abiskan stady awak kena kuatkan semangat ,memang ucapan diorang mengiburkan  hati saya tapi saya amat  sensara kalau berpisah dengan mak :(
 nielah keja hilang memekak di rumah saya ke book karoky and all my friend sebab menghilangkan bosan dan dengan menghadap keja 24 hour rasanya datang huh ! 
saya nak rasai kehidupan rehat juga ,bukan kerja-kerja dan kerja
memang nielah
kerja yang utama saya lalukan klau bukan di book  karoky di rumah depan laptop janji fun lepas stress gitu haha,memang mujarab apa kalau depan laptop kita xpayah reset ke kunter bayar lagi haah! nice idea k . klau korky depan lappy search jela youtube buka jea lagu apa kan mudah ,bukan sedap mana suara kalau ge mana pun 
saya memang kuat melalut setiap kali menulis ,