join

Selasa, 29 November 2011

awal muharram yang bermakna buat saya

mesti ramai nak tau kenape???

sedangkan saya bukan muslim ahhhh itu soalan terbaik lahkan memang terbaik sangat dan terus terbaik.pada pandangan saya sambutan awal muharram bergitu bermakna dan berharga jika kita bersama-sama beribadah bersama,maksud saya kita sama-sama berdoa ( agama masing)  agar alam disekeliling kita sihat dan orang  yang terdekat pun sama sihat.itu kan makna awal muharram buat semua ..bukan semua berakhir dengan hiburan,pada zaman sekarang nie kan remaja-remaja  sekarang suka berhibur sedar tak sedar ramai yang tertangkap oleh pencegahan maksiat,cuba buka mata sikit dah bermacam-macam bencana yang tuhan tunjukkan kita masih nak menunding jari ,saya  bukan lah manusia yang alim sangat tapi kita sebagai ulama nie haruslah ingat beringat ye;)


kesedihan '')
sya baru terpikir apakah nak saya lakukan dihari tersebut???...mesti anda terpikir bila baca entry nie ahhhkkk..sya terpikir nak melawat makam  ayah sya ..sebab sejak sya belajar nie.kan langsung tak berpeluang dan masa nak  yang tersusun sangat,sedihnya sya bila dengar kes kematian dia awal bulan  muharram nie kan terasa  semakin kuat rasa kerinduannya.. nasib kami yang kurang baik nie ..sya sentiasa bersyukur sangat sebab sya masih ada yang tersayang iaitu  mak sya lah.dia bergitu kuat dalam membesarkan kami.mungkin dengan rezeki yang sekarang nie kan,datang dari tuhan syukur dengan segalanya kami cukup.biarlah kita bersusah dahulu  mungkin bukan rezeki kita nak  bersenang sekarang.


mungkin ada sinar lebih terangkah pada ku....


 persoalan yang mungkin  sya nyatakan disini biar tuhan tentukan..tapi kalau kita tidak mencari mana nak jumpakan ermm..soalan yang dah kita tau lah katakan ye,,, berat sya nak nyatakan walaupun tangan yang menaip tapi hati tetap terasa ,dan tak nak sya sampaikan tapi kalau sya pendamkan mungkin masalah seperti ini berlarutan.. menghitung diri sya..apa perasaan korang andai korang di pergunakan?..apalah masalahnya itulah dikatakan bila nak di telan macam mati bapak,bila nak diluahkan macam mati mak pula dorhh...harini macam banyak story sedih-sedih pulaklahkan..mungkin harini sya terpikir pasal makna awal muharram  sjalah ker..aduiii kenapelah  dengan aku hari nie kan.?
cuba kawan anda buka mata kearah membawa anda sendiri..sya tak akan mengubah anda sebaliknya anda mampu merubahkan  diri anda sendiri... sya hanya sebagai jam loceng yang sentiasa berbunyi untuk anda...kalau sya ditempat anda sya akan utamakan agama sya sbgai tempat meluahkan segalanya masalah yang sya  sedang hadapi ini..

Ahad, 27 November 2011

apalagi berkaitan dengan seyuman??...

huhu kali  ini bukan admin,yang akan online untuk blog dain sendiri tapi sebaliknya dain sendiri akan update status kat blog nie manalah datamgnya idea untuk dain menulis banyak-banyak kat dalam enty nie apalah akkisah yang dain nak ceritakan...pada harini juga banyak kejadiaan berlaku perasaan amarah yang bergulong-gulong tapi tak dapat dain nyatakan banyak kat blog nie sebab nanti mungkin dain tersalah cakap dengan korang ke apa ke?? kan mesti pembaca-pembaca yang setia nie kan mungkin  bak kata  cerita senetron tv3 tu kekalutan derh.. mau tak mau baca jerlah entry nie sebenarnya banyak tapi bila malam dain sempat dain tulislah bila ..bila rajin dan ada skit lapang memang nie lah kerja harianya menulis-menulis blogger jelah hu3 
apa kes kita seyum...
banyak erti seyum tak bermana kita happy..

seyum tak bermakna kita dimasa tue sedang berbahagia juga seyum nie banyak simbol ada seyum untuk diri sendiri,ada gak seyum untuk kerana terseyum wahh macam-macam kes seyum harini kan seyum juga dapat mengurangkan masalah kemurungan cuba anda seyum secara sepontan hari-hari anda seolah dimata orang kita sedang bahagia padahal hanya kita dengan tuhan sahaja yang tau,yang'' baik itu datang dari tuhan yang buruk itu  datang dari syaitan'' kita memang tidak akan lepas dari dugaan syaitan itu.

seyuman lebih indah daripada paksaan







Ahad, 20 November 2011

anggaka gempak > edit google

hargai ramai gak yang datang ke blogr aku sungguh tak sangka ramai gak yang buka blog nie nasib nie punya aku kalau admin abis lahkan.XD punya gambar bila dain edit jadi macam nie pula aduiii


nie gambar dari google imej XD

;)

bukan hobi copy  paste tapi nak belajar cara edit gambar alamak kantoi lah kan  masakan syuden it 080 tak reti edit gambar pula ...gossip gril ala pula jap.tadi masa dain ke kelas dain nampak sepasang couple  semalam si couple dia cakap .ermmm kat dain bukan gril dia tapi..ermm tahlah mamat macam nie bukan boleh pakai sangat tapi si gadis kamu sering mangsanya..ayuh pertahankan diri anda......
aduiii tersayu laah pula bila terdengar lagu nyanyian aizat pergi.....kau pergi dan akon sorry blame it on me tersentuhnya hati bila ingat kenangan bersama  ayahnda tersayang .huhuh emo dah mari pula..malam tadi sebelum tidur ada  terlintas dik hati nak menulis tapi  laptop nie abis betry malas la pula nak changes aduiii hai..malam nie malaysia vs indonesia selamat berjuang kepada kawan dan adik ye!;)



Sabtu, 19 November 2011

siapalah diri aku nie

rata -rata kat blogger nie aku seorang jelah kaum berlainnan.pada pagi yang indah ini  dain ada gosip sikitlah kalau korang baca sebijik mengata tapi dain bukan mengata orang dain  nak bercerita  pasal isi hati dainlah rata-rata dain lepak kat facebook,lepak kat blogger nie orang takkan lepas bercakap pasal kehidupan dan kisah cinta dia orang.dain pun apa kurangnya kita masing-masing ada kisah kita sendiri..dengan blogger yang kita tubuhkan kita boleh bercerita pula dari isi hati.pada kawan-kawan dain yang tak akan putus datang membaca kisah.dain 



nie nak souit...sikitlahkan.dain bukanlah dari golongan penulis blogger yang orang cakap  tue meletup gitu hehehe..dain baru dalam blogger dan harap apa yang dain tulis ke apa ke yang agak-agak merapu sikitkan tue kalau korang malaz nak baca pun dain tidak menjadi masalah sangat ..tapi dain nak tulis juga nie ahh bak kata lagu rossa tue hati ku yang telah kau sakiti ahh perhh, mamat nie nak kata baik tak juga ,dain dah kenal lama dengan dia dari kami kecik lagi dahlah  kami duduk satu (payung )ermmm harap korang paham apa makna (payung) tu mangsa keadaan dain, tapi dain cuba perbaiki sikit nama baik dain kat payung tue banyak dain bagi peluang tapi (mamat)  dia masih tak berubah sejak dain mengenalnya dengan memdalam lagi,sampai kami berpisah buat selamanya,dia tetap dengan ego dia,dengan diri dia,dengan perangai gila dia macam-macam perangai kadang-kadang dain balik cuti semester dain penat asyik  bermasam muka.tak tegur sape masing-masing dengan ego masing.


kami dikenakan dengan satu date....
 kantaoi lak..bilik aku ermm(:P . bersipah sikit maklumlah tengah siap-siap nak ge bergambar sekadar berbuat kenangan padahal orang dah plan dah tue macam-macam lah kena buat  nak suaikan baju lagi macam-macam lagi kena buat nie...
           sesudah sampai ditempat kejadian hermmm jeng-jengjaaaa
dain dengan seriusnya langsung tak perasaan ingatkan kami-kami  yang datang dari rumah 4 orang sedar tak tersedar dalam lapan orang kat situ (tempat kejadian) kawan dia dengan kawan dain semua ok masing-masing ada cerita topik masing,dain ada gak sikit mencelah dalam dain tak tersedar kawan ,kepada kawan dain siap rekod kat hendphone secanggihnya gitu, dain langsung tak perasaan dia padang-padang dain dia pandang mungkin tempat duduk kami bertentang gitu.masa tue dain padang handphone  tengok ada tak mesej ke miscall ke..tapi line clear .sesudah kami ondwera balik dia ada send masej kat my kawan nie.bertayakan yang dain  dah berpunya ke?...sibuk nampak tadi
 alamak>)
overlah pulak dain kali nie kan sape kat dunia nie tak rasa kembang bila seorang masih ingati kita cu citer-cu certa ..mesti korang baca entry dain kalinie macam bosan kan sebab  panjang sangat apa punya entry dain kali nie nak book of rekod pula dah..ke
tapi macam boleh menulis lagi nie... sape nak larang kan this myown live and myown surga  tulis lagi lah 
:) lain kali cerita dain masih belum abis... tapi sejak dain sampai kat betul-betul depan rumah dain terseyum seorang pula aiiii..anggau dah mai dah tapi
dain langsung tiadak memberi respon bila kawan dain nie tunjuk masej dia.sebab dain nak dia sedar bahawa  bukan mudah  hati perempuan dain lembut macam kisah si batu dengan air.pesan mon..
kalau aku batu kau airnya cuba lembutkan batu yang keras dengan air..mesti lembut,tapi dain mencelah sikit bila batu tue lembut hancur pecah berkecai batu kalau lama-lama berendam dalam air,mesti dia hancur macam tue lah hati dain.

Jumaat, 18 November 2011

kesayuan dihati mencari nilai diri


saya sedang mencari diri saya yang  hilang taktahukemana hilangnya diri ini walaupun saya sedang menuntut di kolej,saya kehilangan seorang yang saya sayang dan saya amat rindukan buat selamanya kehilangan  ayah tercijiwa sebagai pengubat luka yang lara ini teringgin sekali makan masakan  ayahkekal dihanta,tanggal 19/2/2001 adalah tarikh  ayah meninggal  kesayuan dihati saya masih etenati menjadi luka yang belum lagi pulih dan masih mencari k masa saya kecil dulu  ayah  takakan pernah lupa setiap hari selasa  dia akan pergi ke pasar untuk mendapatkan ikan talapia/  ikan keli masak merah dan sambal,tapi semua itu sudah berlalu .masa tidak  akan berputar kembali dan saya ditidak akan melupakan jasa ayah bila balik ke kampung .sngaaya tidak juga lupa untuk melawat makam ayah sering datang melawatnya  walaupun dia tidak mendengar percakapan saya namun naluri seorang anak yakin ayahnya sentiasa disisi 
status mak menjadi bulan
 kami adik beradik tidak pernah malu dan juga terasa bila  mak menjadi bual mulut orang macam biasa lah bila seorang tue berstatus demikian pandangan orang juga tak akan lepas untuk menjadi bahan bualan  dengan sokongan dari famly belah mak ..mak gagah membesarkan kami tiga adik beradik,dengan  penuh rasa bersyukur sekali semangat mak dalam membesarkan kami .dia insan yang tak kenal erti penat lelah bagi mak jasad ayah ada pada anaknya 
cerita saya bukan untuk meminta simpati  tapi sekadar ingin berkongi pengalaman  .kuatkan semangat bila mak kita menjadi bahan orang .sebagai anak jaganlah kita menambah beban  dihati mak kita sebaliknya kita menjadikan mak kita sebagai kawan, seperti mana saya menjadikan mak saya . kadang saya mengalirkan air mata  sebab tak tahan emosi apa bila tomahan orang tentang mak macam di perkatakan.tapi kawan.dan sepupu saya yang sentiasa menjadi kekuatan
jangan mengharapkan apa-apa 

pesan mak .kita jangan pernah mengharapakan sesuatu yang bukan menjadi milik kita,kita kena sedar kedudukan kita dimana dan . sejak ayah meninggal  kami dididik oleh mak segala hal mak dengan pakcik kami yang hendle kan .apalagi kami  harapkan  selain  berdiri di atas kaki sendiri  mak bukan lah orang yang senang  mak saya berkerja  bukanlah seperti nasib orang baik,sangat mak mencari duit untuk membesarkan kami dengan kerja nya sebagai pekerja kebun. dengan gaji mak, dapat mak membahagikan untuk duit belanja rumah dan belanja yuran adik syukur kepada tuhan kami adik beradik tidak pernah berlapar 

Rabu, 16 November 2011

kesihatan mental demi kebaikan orang tersayang

etry

sekarang kita sering terganggu dengan pelbagai masalah,ditempat kerja mahupun dirumah  ramai wanita / lelaki menghidap sakit mental,ataupun orang uteh panggil tu depression,tahukah anda wanita ataupun suri rumah sering menghidap sakit mental oleh tekanan  amarah taupun ugutan dari hubugan intem , dan cara mengatasi masalah rumah tangga berlakunya kes penceraian yang kian berluasa..berpunca dari diri sendiri iaitu sikap..suami yang selalu memberi tekanan kepada isteri..asal masalah berpunca dari pejabat tetapi dibawa masalah itu ke rumah..Anak yang makin meningkat dewasa pula akan menjadi bertambah liar dan bebas sering bergaul dengan orang yang tidak betul dan mula belajar melakukan benda yang tidak berfaedah..lari dari rumah juga merupakan satu punca hubungan kekeluargaan itu retak..sebagai ibu masalah keluarga adalah salah satu punca tekanan yang paling teruk dalam kehidupannya.dan kebanyakkan nya suri rumah ini paling banyak mengalami masalah sakit mental.Cara-cara yang boleh digunakan untuk mengurangi tekanan mental adalah :
1) Bersikap realistik terhadap pekerjaan/ tanggungjawab anda
- Akui kekuatan dan kelemahan diri.
- Sentiasa berfikiran positif.
- Cuba melakukan yang terbaik di dalam pekerjaan.
- Memupuk sikap seronok bekerja/ belajar.
2) Merancang kerja anda
- Kendali masa anda dengan bijak.
- Beri keutamaan pada kerja yang penting. Jangan bertangguh.

- Elakkan daripada membawa kerja pulang ke rumah. Jika anda seorang pelajar, kerja rumah adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Namun begitu, cuba habiskan kerja rumah anda pada masa lapang di sekolah.
- Mengagihkan kerja dengan baik.
3) Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah
- Lihat masalah dengan rasional dan rancang penyelesaian secara sistematik.
- Senaraikan semua masalah mengikut keutamaan dan langkah-langkah mengatasinya.
- Nilaikan kesesuaian pada setiap langkah penyelesaian.
- Ambil tindakan secara wajar.
4) Menerima sebarang perubahan dengan sikap yang wajar
- Sentiasa bersikap terbuka terhadap apa jua perubahan yang berlaku.
- Bersikap realistik terhadap segala perubahan dan mampu menerima keadaan yang di luar kawalan anda.
- Bersikap positif dalam persekitaran yang mencabar.
5) Amalkan komunikasi yang berkesan
- Biarlah bersikap lembut tetapi tegas daripada bersikap agresif.
- Luahkan pendapat anda dengan penuh sopan, tegas dan jelas.
- Hormatilah pandangan rakan anda.
6) Semaikan semangat bermasyarakat
- Jilankan persahabatan dengan rakan-rakan anda.
- Senaraikan individu dan organisasi yang mampu membantu anda menangani sebarang masalah.
- Berkongsi masalah anda dengan mereka yang sedia mendengar dan boleh dipercayai.
- Luangkan masa anda untuk membantu rakan yang bermasalah.
7) Amalkan cara hidup sihat
- Luangkan masa untuk berehat dan bertenang.
- Amalkan bersenam, pemakanan yang sihat, tidur yang mencukupi.
- Jangan merokok, jauhi diri dari arak dan dadah.
- Amalkan nilai-nilai murni dan berpegang teguh pada ajaran agama. Secara kesimpulannya dapatlah dikatakan bahawa kesihatan mental adalah terhindarnya seseorang dari gejala-gejala gangguan dan penyakit jiwa, dapat menyesuaikan diri, dapat memanfaatkan semua potensi dan bakat yang ada semaksimum mungkin dan membawa kepada kebahagiaan bersama serta tercapainya keharmonisan jiwa dalam hidup.